High teaën tussen de alpaca’s in Made

Foto:

Midden in een woonwijk in Made staan vier alpaca’s in de achtertuin van Jolijn van Riet. Sinds kort is zij haar eigen bedrijf gestart genaamd Alpaca Break. In samenwerking met Slagerij en Catering Rasenberg Made organiseert ze high tea’s tussen de alpaca’s.

Met een grote lach op haar gezicht opent Jolijn van Riet de hoge hekken waar haar alpaca’s achter rondlopen. Aan haar tuin grenst een groot perceel midden in een woonwijk. De vier alpaca’s komen meteen -rustig- op je af. Het zijn hele nieuwsgierige dieren.

Liefde voor alpaca’s

Jolijn vertelt met veel trots hoe haar liefde voor alpaca’s is ontstaan. ‘’Twee jaar geleden waren we een weekendje weg met de familie. Mijn moeder vindt het altijd leuk om voor iedereen een activiteit te verzinnen. Ze weet dat ik dol ben op dieren, dus toen had ze geregeld om te gaan wandelen met alpaca’s.’’

Naast het studeren werkte Jolijn altijd in de horeca. ‘’Na het wandelen met de alpaca’s was er een high tea voor ons klaargezet. Op dat moment dacht ik: ‘Dit is echt vet, dit wil ik ook.’ Zo ben ik op het idee gekomen.’’ Ze geeft aan dat ze alles perfect wil hebben. ‘’De high tea toen viel erg tegen, waardoor de dag een beetje werd verpest. Dit motiveerde mij om een hoge kwaliteit high tea neer te zetten.’’ Ze wil haar passie voor horeca en liefde voor alpaca’s samenvoegen.

Haar vier huisdieren grazen ondertussen in de wei wat een rustgevende sfeer creëert…

In Nederland is er nog maar weinig bekend over alpaca’s. Zo wordt voer niet eens in Nederland verkocht. Door de manier van praten merk je hoeveel verstand en onderzoek Jolijn vooraf heeft gedaan naar de dieren. ‘’Ik heb veel Engelse boeken gelezen over hoe groot het hok moet zijn, wat erbij komt kijken én een jaar later heb ik mijn eerste drie alpaca’s gekocht. Toby, Vino en Harrit. Harrit is helaas overleden. Later kwamen daar Appie en Gerrit bij.’’ Je merkt dat de dieren een goede band hebben met hun baasje. Alpaca’s gaan slapen als het schemerig wordt. Ze stemmen hun ritme af op de natuur. De vier gaan dan met z’n alle voor de achterdeur van Jolijn liggen.

High tea

Door haar ervaring, het vele onderzoek én het tam maken van de alpaca’s is het bedrijf Alpaca Break ontstaan. In de wei staan vier picknicktafels aan de zijkant. Ondertussen lopen de alpaca’s in de wei en snuffelen ze rond bij de mensen. Het eten wordt samen met Slagerij en Catering Rasenberg Made georganiseerd. ‘’Eerst is er een ronde met vier verschillende soorten broodjes en daarna is er nog een ronde met zoetige en hartige hapjes. Tijdens de high tea krijgen de gasten onbeperkt koffie en thee. Ze mogen de thee zelf vers scheppen in de alpacatheehouders,’’ grinnikt Jolijn. Tot slot vertelt ze dat ze altijd een kraampje opzet waar merchandise van de dieren te koop is.

Maar dieren en eten, gaat dat niet fout? ‘’Nee, ze herkennen alleen brokjes en hooi als hun voer. Ze vinden alleen de handen van mensen interessant, omdat ze denken dat daar brokjes in zitten. Daarnaast vinden ze het niet fijn om geaaid of geknuffeld te worden.’’ In alpacataal leggen ze hun hoofden op elkaar om te laten zien wie de baas is. Zodra mensen dit doen zeg je eigenlijk ik ben jouw baas én trekken ze weg. ”Maar zolang mensen de alpaca’s rustig benaderen, zullen de alpaca’s ook lief voor de mensen zijn.”

Foto’s: Jolijn van Riet

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen