Dream Academy – In twee sessies meer zelfvertrouwen voor je puber?

Foto: Dream Academy

Goed in je vel zitten. Daar begint alles mee. Een goede mindset zorgt ervoor dat je uitdagingen aan gaat, om kunt gaan met tegenslagen en niet vanuit angst leeft.

In hun praktijk merken coaches Johan en Marjolijn dat veel jongeren worstelen met een gebrek aan zelfvertrouwen, wat resulteert in een negatief zelfbeeld.

De jongeren die veelal via hun ouders bij Dream Academy terechtkomen hebben vaak last van negatieve gedachtes over zichzelf.  “Iedere keer sta ik versteld hoe negatief jongeren over zichzelf denken,” licht Johan toe. “Ze zijn zich daar niet eens bewust van en die gedachten kloppen ook meestal niet. Marjolijn en ik geloven heel erg in de kracht van gedachten. Ik noem altijd als het voorbeeld dat ik altijd een parkeerplaats in de buurt vind. Jongeren moeten daar vaak om lachten en toch werkt het wel zo. Hoe je denkt heeft invloed op je gevoel, gedrag en uiteindelijk het gevolg van een situatie. Dit inzicht geeft een gevoel van regie.”

Praktische opdrachten

Bij Marjolijn start ieder traject meestal met het in kaart brengen van de kwaliteiten van een kind of jongere. Inzichtelijk maken waar je al goed in bent, geeft vaak al een boost voor het zelfvertrouwen. Marjolijn: “Of het nou gaat om zaken als doorzetten, flexibiliteit of empathie  – praten over je kwaliteiten en daar voorbeelden van geven,  zorgt voor een positieve gevoel waardoor  je anders tegen zaken aan gaat kijken. Vaak geef ik ook mee dat niemand met weinig zelfvertrouwen wordt geboren.  Een baby vraagt zich niet af of hij wel kan leren lopen. Hij doet het gewoon. Je hebt zelfvertrouwen nodig om je goed te kunnen ontwikkelen. Gelukkig kun jij deze vaardigheid ontwikkelen en oefenen. Tijdens trajecten geven wij jongeren veel praktische opdrachten mee, zodat zij hier zelf mee aan de slag kunnen, zoals bijvoorbeeld door bewust bewijzen te verzamelen om hun negatieve overtuigingen te ontkrachten.”

Emoties wegdrukken

Emoties staan tijdens de trajecten bij Johan en Marjolijn centraal. “Negatieve emoties als boosheid en verdriet willen we niet voelen en drukken we veelal weg, “ legt Marjolijn uit. “Emoties hebben echter een signaalfunctie en worden opgeslagen in je lijf als je ze niet leert doorvoelen. Met andere woorden: ze komen net zo hard terug als een bal die je onder water duwt. Voor een gezonde ontwikkeling van het zelfvertrouwen is het belangrijk dat jongeren snappen dat emoties er mogen zijn, ook al zijn ze niet zo prettig, en dat ze ook niet van blijvende aard zijn. Dan pas kun je leren omgaan met tegenslagen en minder prettige situaties.”

We leven in een roerige tijd – daar zijn we ons ook bij Dream Academy van bewust. Een korte ondersteuning in de rug kan dan ook geen kwaad. Heb je een kind tussen de 15 en 25 jaar, lees dan meer over onze eenmalige, unieke actie. Voor een investering 175,- helpen we jou kind in twee laagdrempelige gesprekken om zijn/haar zelfvertrouwen een boost te geven.

Klik hier voor meer informatie 

Meer informatie: 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen