Weekend weer: Koud met kans op natte sneeuw

Foto: Pexels

Het is bewolkt met in de zuidwestelijke helft perioden met regen of motregen. Op steeds meer plaatsen draait de wind naar het oosten en daarmee wordt het kouder. Met de koudere lucht kan het ook op andere plaatsen even licht regenen. In het oosten en noordoosten is daarbij kans op een klein beetje natte sneeuw.

Later in de avond wordt het in het noordoosten droog en klaart het op. Daarbij gaat het op de eerste plaatsen vriezen. In het zuiden is het dan nog een graad of 7.

Komende nacht: op steeds meer plaatsen droog
In het noorden is het droog en in het midden en zuiden valt aan het begin van de nacht wat regen. Geleidelijk trekt de regen naar het zuiden en aan het eind van de nacht regent het alleen in het uiterste zuiden. De kans dat in het zuidoosten daarbij wat natte sneeuw valt is klein. In de noordoostelijke provincie en in delen van Overijssel en de Noordoostpolder vriest het licht. In het midden en westen is het 2-3 graden en in het zuiden is het 4 tot 7 graden.

Zaterdag: flink koud, wel regionaal zonnig
In het midden en noorden van het land is het droog wordt het een vrij zonnige dag. In het zuiden is het aanvankelijk bewolkt met lokaal een beetje regen. Later beperkt de regen zich tot het zuiden van Limburg en kan voorzichtig de zon doorbreken. De vorst breidt zich de eerste helft van de ochtend nog wat uit waardoor het ook in het midden en noordwesten tijdelijk kan vriezen. Door de combinatie van wind en vorst is het voor het gevoel erg koud; iets om rekening mee te houden als je bijvoorbeeld ’s ochtends aan het sportveld staat.

In de middag wordt het droog met regionaal veel zon en in het zuiden nog enkele wolkenvelden. Het is koud voor de tijd van het jaar met 2 graden in het noordoosten tot 7 graden in Zeeland. Daarbij staat een matige oostenwind en voor het gevoel lijkt het alsof het vriest.

In de avond is het overwegend helder en blijven we te maken houden met die koude oostenwind. Op de eerste plaatsen vriest het al en geleidelijk breidt de vorst uit over het hele land. In de nacht naar zondag vriest het 1 tot 5 graden. Mogelijk wordt het in het oosten plaatselijk nog wat kouder en dan is er sprake van matige vorst.

Zondag: grijs en nat met kans op sneeuw
Vriest het in de ochtend op grote schaal. Er zijn zonnige perioden en geleidelijk steeds meer wolkenvelden. Aan het begin van de middag is de vorst op de meeste plaatsen verdwenen. Het is dan rond of iets boven nul in Groningen tot 6 graden in Zeeland. In de middag is het geheel bewolkt en zijn er perioden met regen. Een matige zuiden tot zuidwestenwind voert minder koude lucht aan en daardoor stijgt de temperatuur naar 4 tot 8 graden. In het noorden en oosten kan tijdelijk ook wat natte sneeuw vallen. In Groningen en Drenthe wordt het mogelijk wit door sneeuwval als de wind daar nog een tijd zuidoostelijk blijft en de temperatuur dicht bij het vriespunt ligt.

Ook aan het begin van de avond valt in het noordoosten mogelijk nog wat natte sneeuw. Later in de avond en in het nacht naar maandag stijgt de temperatuur in het noordoosten een paar graden en valt alleen nog maar wat regen.

Bron: weeronline.nl

Reacties

Cookieinstellingen