Zuylen staat met ouders stil bij overleden kinderen tijdens Wereldlichtjesdag

Foto:

Het intense verdriet van een overleden kind dragen veel mensen elke dag in stilte. Zuylen in Breda biedt ouders de mogelijkheid om tijdens Wereldlichtjesdag stil te staan bij dit verlies, samen met lotgenoten.

Op zondag 11 december zorgt het duo Luizter op Tuinzigtlaan 11 voor een mooie, ingetogen bijeenkomst waarin zij het verhaal vertellen van twee gestorven kinderen en hun ouders.

Wereldlichtjesdag is de dag van het overleden kind. Elk jaar komen op de tweede zondag van december mensen bij elkaar om een overleden kind of kleinkind te herdenken. In 24 uur ontstaat zo een golf van licht die zich over de aarde beweegt.

“Wereldlichtjesdag leunt aan tegen de kerstgedachte. Kerst is het feest van het licht en december de maand van het samenzijn”, zegt Lennert van Willigen van Zuylen. “De bijeenkomst zorgt ervoor dat mensen op een ongedwongen manier elkaars verhaal kunnen aanhoren en met elkaar kunnen delen om daar steun uit te halen.”

Luizter
Zuylen probeert tijdens de bijeenkomt een omgeving te creëren die zo aangenaam mogelijk is. Daarvoor is duo Luizter uitgenodigd om aan de hand van luisterverhalen, een gedicht en muziek op een mooie en ingetogen manier stil te staan bij dit onrechtvaardige verlies.

“Bij Zuylen zit straks de ruimte vol mensen die allemaal een kind verloren. Het is een extra gevoelig onderwerp; een gebeurtenis die bij ouders maar heel moeilijk een plekje kan krijgen”, zegt verteller Jolanda Bazen van Luizter. “Daar houden we rekening mee in onze aanpak.”

“We hanteren een andere manier van presenteren en gebruiken andere muziek dan die we normaal gebruiken. Zo proberen we de mensen iets te geven om zich aan op te trekken, om verder te kunnen leven. En we helpen mensen even stil te staan bij hun verlies. Ik denk dat ons concept daarvoor bij uitstek geschikt is.”

Kaarsje
De bijeenkomst begint om 18.00 uur. Op dat tijdstip wordt in Aula De Baronie een kaarsje aangestoken voor alle gestorven kinderen. Daarna beginnen Jolanda Bazen en haar collega aan hun presentatie waarin zij in het bijzijn van de ouders op gepaste wijze onder andere het verhaal van twee overleden kinderen vertellen. Na afloop dragen alle ouders de brandende kaarsjes naar de Vlindertuin van het begraafpark van Zuylen.

Op die plek, waar veel kinderen hun laatste rustplaats hebben, staat een monument voor het overleden kind. Van Willigen: “De gang naar de vlindertuin kan ook betekenisvol zijn voor kleine broertjes of zusjes die nog niet helemaal beseffen wat voor droevigs er gebeurd is.”

Na het bezoek aan de vlindertuin is in de koffiekamer van Aula De Baronie gelegenheid om na te praten. Er is ook wat te eten en te drinken. De ontvangst voor de bijeenkomst begint om 17.30 uur op Tuinzigtlaan 11 in Breda.

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via zuylen.nl/wereld-lichtjes-dag.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen