Speerpunten verkiezingen JA21: kernenergie, asielstop en ruimte voor boeren en bouwen

Foto: JA21

Op woensdag 18 januari lanceert JA21 te Rotterdam haar 12 verkiezingsprogramma’s voor de Provinciale Statenverkiezingen 2023, met als slogan “Het moet echt anders”.

Deze verkiezingen zijn bepalend voor de toekomst van Nederland. Want op 15 maart kiest Nederland niet alleen de samenstelling van de Provinciale Staten, de uitslag is ook bepalend voor de zetelverdeling in de Eerste Kamer. Nederlanders krijgen in maart dus dubbel de gelegenheid om hun stem over het huidige beleid te laten horen. Volgens JA21 zal een sterke aanwezigheid van de partij in de Eerste Kamer voorkomen dat de coalitie samenwerkt met de PvdA en GroenLinks.

“Wat Nederland per direct nodig heeft is verbetering van de koopkracht, betaalbare huizen en een asielstop. Niet nog meer immigratie, windturbines of een zelfgecreëerde papieren stikstofcrisis. Uit alle opiniepeilingen blijkt dat een meerderheid van de Nederlanders dit met JA21 eens is.” aldus Annabel Nanninga, mede-partijoprichter en fractievoorzitter van de Eerste Kamerfractie van JA21.

In het provinciale verkiezingsprogramma van Brabant is uiteraard veel aandacht voor de speerpunten van JA21: Geen windturbines, maar kernenergie. Geen dwangwet, maar een asielstop. Geen stikstof wurggreep, maar ruimte voor boeren en bouwen. Deze thema’s hebben volgens JA21 namelijk effect op alle problemen en beperkingen waar Brabant momenteel mee worstelt.

JA21 wil dat Brabanders kunnen profiteren van hun eigen Brabantse kerncentrale. Deze wil de partij realiseren op de locatie van de Amercentrale in Geertruidenberg, die momenteel wordt omgebouwd tot biomassacentrale. Geen bomenstook, maar schone en betaalbare Brabantse kernenergie.

De boeren in Brabant verdienen de ruimte, aldus de partij. Momenteel zijn de regels in Brabant strenger dan in de rest van het land. JA21 wil af van deze Brabantse toppen door het landbouwbesluit van 7 juli 2017 ongedaan te maken, te stoppen met het stikstofconvenant uit 2013 en door de stallendeadline van 2024 op te heffen.

Brabant is zoveel meer dan de “provincie”. JA21 wil de samenwerking tussen Brabanders, zowel die in Nederland als in België versterken. “Door de banden met de zuiderburen te intensiveren, doen we niet alleen recht aan onze historische verbondenheid maar versterken we elkaar ook op economisch, cultureel en veiligheidsgebied,” aldus de partij.

“Wat wij sinds onze oprichting al verkondigen, zijn nu exact de thema’s waar Nederland op is vastgelopen. Wij laten zien dat het anders kan. En nu gaan we het ook anders doen! Het moet echt anders!” aldus fractievoorzitter van de Tweede Kamer en mede-partijoprichter Joost Eerdmans.

Reacties

Cookieinstellingen