Kansenongelijkheid: niet lullen, maar poetsen Petje af voor Breda!

Foto: Petje af Breda

De strijd tegen kansenongelijkheid, het feit dat de plek waar je wieg heeft gestaan bepalend is voor de kansen die je in het leven krijgt, staat in Breda hoog op de (politieke) agenda. Breda kent dan ook veel prachtige initiatieven die kinderen en jongeren die, door de omstandigheden waarin ze opgroeien, niet de kansen krijgen die ze verdienen, een stapje verder helpen.

Eén van die initiatieven is Stichting Petje af West-Brabant. Deze organisatie biedt kinderen in de leeftijd van 9 t/m 14 jaar maar liefst 3 jaar lang de mogelijkheid om de wereld en hun eigen talenten te ontdekken. In die 3 jaar krijgen ze gastlessen over allerlei beroepen, bezoeken ze bedrijven, leren ze over een gezonde leefstijl en maken ze kennis met kunst en cultuur. En dat kan alleen met de steun en hulp van de Bredase samenleving.

Marleen Dresscher is 3 jaar geleden begonnen als coach en is inmiddels locatiemanager van Breda. “Ik kwam Petje af tegen toen ik voor mijn studie pedagogiek onderzoek deed naar kansenongelijkheid. Ik heb altijd vrijwilligerswerk gedaan voor en met kinderen, en het was mij meteen duidelijk dat ik hier echt iets kon betekenen”. Daar heeft ze allesbehalve spijt van. ,,Ik heb de kinderen in “mijn” groep in een jaar tijd zo zien veranderen, zelfbewuster en zelfverzekerder zien worden, dat was fantastisch om aan bij te mogen dragen. Mensen mogen het een druppel op een gloeiende plaat noemen, maar als je de druppels van dichtbij meemaakt zijn ze heel wezenlijk. Ik weet zeker dat we bij Petje af voor veel kinderen echt een verschil maken”. Inmiddels is de rol van Dresscher bij Petje af veranderd, ze houdt zich nu bezig met het managen van de Bredase groepen. “Ook prachtig om te doen, al mis ik soms wel de diepgang in het contact met de kinderen, die je als coach hebt”.

Een gastles van de stadsarcheoloog en rondspeuren in Slot Loevestein, een kijkje nemen achter de schermen bij Breepark, een rechtszaak naspelen in de rechtbank, een bezoek aan het Stedelijk Museum, ook dit voorjaar gaan de kinderen weer veel bijzondere ervaringen opdoen! “De medewerking die we krijgen van de gemeente Breda, het Bredase bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en inwoners van Breda en de omgeving, is werkelijk fantastisch. Zonder alle mensen die onze missie een warm hart toedragen en zich daadwerkelijk voor de toekomst van onze jeugd in willen zetten, zouden wij niets kunnen beginnen. Communicatie is belangrijk, kansengelijkheid hoog op de agenda zetten is noodzaak, maar met praten alleen komen we er niet. We moeten als samenleving in actie komen. Niet lullen, maar poetsen. En dat kunnen we, in Breda!”

De vrijwillige coaches van Petje af zijn onmisbaar voor de organisatie! Zij dragen bij aan mooie ervaringen, maar vooral aan de ontwikkeling van kinderen. Het inleven in de belevingswereld van een kind en het openstaan voor elkaar zijn daarbij belangrijke eigenschappen. Wil jij ook coach worden of op andere wijze, bijvoorbeeld als gastspreker of -bedrijf, iets bijdragen aan de toekomst van deze kinderen?

Aanmelden kan via petjeaf.nl/west-brabant of bel 088-3301125.

Reacties

Cookieinstellingen