Welke dakbedekking is geschikt voor mijn nieuwbouwproject?

Foto: Pexels

Wanneer je een heel nieuw huis gaat (laten) bouwen, mag de dakbedekking niet vergeten worden. Er zit een hoop verschil in de materialen en platte en schuine daken. In dit artikel bespreken we een aantal dakbedekkingen, zodat je kunt bepalen welke het beste past op je nieuwbouwhuis.

Een plat dak bedekken/h2>
Voor platte daken geldt dat de bitumineuze dakbedekking de beste optie is. Bitumen daken zijn blijvend waterdicht, goed bestand tegen hitte en is tegenwoordig een op zichzelf staande grondstof, in plaats van een overblijfsel van aardolie. Wanneer we praten over een bitumen dak, dan zijn er twee typen om uit te kiezen: SBS en APP. SBS is gemaakt van synthetisch rubber, waardoor het een hoge elasticiteit heeft wat betekent dat het sneller hecht. Wanneer je graag een dak wilt dat goed tegen hoge temperaturen in de zomer kan, is APP bitumen een goede keus. Ook heeft APP op de lange termijn minder onderhoud nodig en kan het materiaal gerecycled worden, wat APP de meest duurzame keus maakt. Goed onderhoud blijft echter altijd van belang om een dakreparatie in Breda te voorkomen; zorg dus goed voor het dak dat je uiteindelijk op het nieuwe huis gelegd hebt.

Duurzame daken

Daken die heel lang meegaan, worden gemaakt van kunststof, zoals PVC en EPDM. PVC heeft als voordeel dat het op alle soorten daken gelegd kan worden en is 100 procent waterdicht. Omdat er weekmakers aan het PVC zijn toegevoegd, kan het goed tegen invloeden van buitenaf en beschermt het optimaal tegen hitte en kou, omdat het zowel kan inkrimpen als uitzetten. PVC is licht en belast de dakbedekking die eronder zit een stuk minder, wat ervoor zorgt dat het materiaal lang meegaat. PVC dient twee keer per jaar met water schoongemaakt te worden; in tegenstelling tot andere materiaalsoorten kunnen wortels van algen of mossen niet binnendringen, waardoor er minder vaak onderhoud nodig is. PVC is brandveilig, houdt de temperatuur in huis goed vast en het is nog goed betaalbaar ook!

Een milieuvriendelijk dak met EPDM folie

Eén van de meest milieuvriendelijke materialen om het dak van je nieuwbouwproject mee te bedekken, is EPDM folie. Het is verkrijgbaar op rol en in stroken en is één van de weinige soorten dakbedekking die je zelf makkelijk kan leggen. Je lijmt het namelijk, in plaats van dat het gebrand wordt. Dat maakt het ook nog eens brandveilig; EPDM folie weert rondvliegend vuur, zoals vuurwerk. EPDM folie is zeer sterk materiaal, dat tegen extreme weersomstandigheden, hoge temperaturen en UV-straling kan. EPDM wordt op een milieuvriendelijk manier gemaakt, wordt gerecycled en gaat tot wel 50 jaar lang mee. Al deze voordelen maakt EPDM folie de meest duurzame en milieuvriendelijke keus voor je nieuwe dak.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen