Nieuw fenomeen: ceo-fraude

Foto: Fraudehelpdesk.nl

Internationaal opererende ondernemingen zijn in Nederland sinds afgelopen voorjaar doelwit van een buitenlandse criminele organisatie, die erin slaagt om grote geldbedragen binnen te halen via een listige truc. Daarbij speelt de ceo (chief executive officer) van het bedrijf nietsvermoedend een prominente rol.

Bij de Fraudehelpdesk (FHD) is bekend dat minimaal drie multinationals – een Nederlandse, een Amerikaanse en een Zweedse – recent tussen de 4 en 5 miljoen euro zijn kwijtgeraakt. Door tussenkomst van de FHD konden ABN AMRO en Europol bij een Belgische bank 3 miljoen euro terughalen, de schadepost van een van de drie bedrijven.

Nepmail
Bij deze ceo-fraude ontvangt een medewerker op de financiële administratie een e-mail van de allerhoogste baas, de ceo, waarin deze hem opdraagt een fors bedrag over te maken naar een buitenlandse rekening. Ter verificatie van gegevens kan hij een advocatenkantoor bellen. Dit ‘advocatenkantoor’ zit in het complot.

De criminelen hebben voorafgaand aan hun acties de e-mailadressen van de ceo en van de functionaris op de financiële administratie achterhaald. Meestal werkt de administrateur bij een dochteronderneming; de bestuursvoorzitter kent hij niet persoonlijk. De afstand tussen beiden is zo groot, dat hij niet durft na te gaan of het wel klopt. Zo is het Nederlandse filiaal van een Amerikaanse firma 800.000 euro kwijtgeraakt en een agrarische onderneming uit eigen land ruim 500.000 euro.

Plaag
Doordat de directeur van een Zweedse handelsmaatschappij in Noord-Holland na zijn verlies van 3 miljoen euro onmiddellijk de Fraudehelpdesk inschakelde, kon via contacten bij Europol het geld worden teruggehaald van een bankrekening in België, die op naam stond van een Fransman. In Frankrijk is het fenomeen ceo-fraude al jaren een plaag in het bedrijfsleven.

De FHD acht het aannemelijk dat in Nederland veel meer ondernemingen slachtoffer zijn geworden, maar dat ze dat uit gêne niet durven melden. Dat speelt de criminelen in de kaart. De Nederlandse politie zit niet in een speciale recherchegroep van Europol, die zich op ceo-fraude richt.

Dat onderzoeksteam heeft ontdekt dat de oplichters opereren vanuit Israël en Letland. Het buitgemaakte geld verdwijnt veelal naar bankrekeningen in China. De autoriteiten daar werken niet of heel moeizaam mee aan het terugboeken van geld. Ook in de VS is ceo-fraude bekend. Wereldwijd en voor zover bekend hebben de fraudeurs in 2014 voor 205 miljoen euro gecasht.

De nepmails van directeuren aan hun administratie zijn wel te herkennen. Er zit altijd wel een kleine afwijking in vergeleken met het echte mailadres.

The post Nieuw fenomeen: ceo-fraude appeared first on Fraudehelpdesk.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen