Meldingen over spookfacturen toegenomen

Foto: Fraudehelpdesk.nl

Het sturen van spookfacturen is nog steeds een lucratieve business voor oplichters. Uit cijfers van de Fraudehelpdesk blijkt dat het aantal meldingen met de helft is toegenomen.

Aanbiedingen
Tot en met mei dit jaar kwamen er 4500 meldingen binnen over deze aanbiedingen die qua lay-out lijken op een factuur. Vorig jaar ging het in dezelfde periode om 3100 meldingen. In heel 2014 werd er 10.000 keer aan de bel getrokken. De Fraudehelpdesk benadrukt dat slechts een kleine minderheid de ontvangst van een spooknota meldt.

Bij een spooknota staat in de kleine lettertjes vermeld dat het om een aanbieding gaat en het document geen factuur is. “Het is bewuste misleiding. Dat is wel duidelijk”, aldus directeur Fleur van Eck.

Acquisitiefraude
Een spooknota is een vorm van acquisitiefraude. Bij de helpdesk kwamen tot en met mei 1600 meldingen binnen van ondernemers die werden benaderd door advertentiebureaus voor het plaatsen van met name vermeldingen op websites maar ook van advertenties in bladen of magazines. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er 1350. In totaal kwamen in 2014 3100 meldingen binnen.

Wet
SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen en VVD-Kamerlid Foort van Oosten strijden voor een betere bescherming van ondernemers tegen oneerlijke handelspraktijken. Een initiatiefwetsvoorstel dat acquisitiefraude strafbaar maakt is al door de Tweede Kamer behandeld.

“Het is in die wet zodanig goed georganiseerd dat het niet alleen strafbaar wordt en als misdrijf wordt bestempeld, maar dat het ook in het Burgerlijk Wetboek handvatten biedt voor de ondernemer om te stellen dat hij wordt misleid”, legt Van Eck uit. “En de bewijslast ligt aan de andere kant, dat is ook heel bijzonder.”

The post Meldingen over spookfacturen toegenomen appeared first on Fraudehelpdesk.

Bron: Fraudehelpdesk.nl

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden