Hoe houd jij de tanden van je kind gezond?

Foto: Voedingscentrum

Naar schatting 40.000 kinderen tussen de 2 en 7 jaar hebben ernstig verwaarloosde melktanden, meldde RTL Nieuws.  

RTL Nieuws geeft aan dat tandartsen regelmatig dikke lagen plak en etensresten zien, en afgebrokkelde of tot stompjes afgesleten tanden. Vaak moeten er dan tanden en kiezen worden getrokken.

Oorzaken

Elk eet- of drinkmoment geeft een zuuraanval die het tandglazuur beschadigt. Tanden hebben tijd nodig om te herstellen, anders kunnen gaatjes ontstaan. Tanden krijgen geen hersteltijd als kinderen de hele dag door eten, veel zoetigheid tussendoor krijgen en veel zoete dranken nemen. Ook zijn er ouders die hun kind ’s avonds of ’s nachts bijvoorbeeld nog een papje of een flesje sap geven. Daarnaast wordt er niet altijd goed gepoetst.

Tips voor gezonde tanden

Hoe blijven de tanden van je kind mooi en gezond?

  1. Geef maximaal 7 keer per dag iets te eten of te drinken. Dat houdt dus in: maximaal 4 keer iets tussendoor naast ontbijt, lunch en avondeten. Als je eten en drinken combineert, is dit één moment. Water en thee zonder suiker tellen niet mee als drinkmoment.
  2. Als je tussendoor wat te eten geeft of een zoet drankje, let er dan op dat je kind het in één keer opeet of drinkt. Kies vaker voor kraanwater in plaats van zoete dranken.
  3. Vaak sabbelen aan een zuigflesje of anti-lekbeker met bijvoorbeeld vruchtensap, siroop, drinkyoghurt of andere melkproducten kan het gebit aantasten. Het gebit komt langdurig met suikers in aanraking. Hierdoor krijgen gaatjes meer kans.
  4. ‘s Avonds en ‘s nachts is het drinken van zoete dranken of melk extra schadelijk. ‘s Nachts is er minder speeksel om je gebit te beschermen.
  5. Poets de tanden 1 keer per dag zodra het eerste tandje is doorgebroken met fluoridepeutertandpasta. Bij kinderen tot 2 jaar is het voldoende als je de tanden 1 keer per dag poetst. Poets de tanden van kinderen vanaf 2 jaar 2 keer per dag en bezoek 2 keer per jaar de tandarts.

Bron: Voedingscentrum - eerlijk over eten | Op de hoogte blijven van De Afvalrace Breda? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief en volg ons via Facebook en Twitter.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden