Android-lek geeft hacker toegang tot telefoon

Foto: Fraudehelpdesk.nl

Er is weer een nieuw lek ontdekt in Android-toestellen. Kwaadwillenden kunnen door het sturen van een berichtje heel de telefoon overnemen. De hackers dringen de smartphone binnen via het telefoonnummer, waarschuwen onderzoekers van het Amerikaanse beveiligingsbedrijf Zimperium.

Gevaarlijk

De onderzoekers noemen het de ergste kwetsbaarheid die ooit in Android is ontdekt. Kwaadwillenden kunnen door een code in bijvoorbeeld een mms te verstoppen heel de telefoon overnemen. Door de hack hebben ze toegang tot andere onderdelen van de telefoon, zoals foto’s en data.

De code zit verstopt in een mediabestand. Moet bij andere virussen eerst een bestand worden geopend of op een link worden aangeklikt, bij dit virus wordt de software vanzelf geactiveerd. “Dit beveiligingslek kan worden geactiveerd terwijl u slaapt”, aldus Zimperium. “Voordat u wakker wordt, verwijdert de hacker zijn sporen en begint u gewoon aan een nieuwe dag, maar wel met een besmette telefoon.”

Hangouts

Gebruikers van Google’s eigen berichten-app Hangouts zijn een makkelijk doelwit. Die app verwerkt ontvangen video’s en foto’s ook zonder dat gebruikers het programma hebben geopend.

Voorbeeld MMS

Lek gedicht

Het lek is al gedicht door Google. Het bedrijf heeft nieuwe software naar fabrikanten en telefoonproviders verstuurd. De onderzoekers, die tijdens de beveiligingsconferentie Black Hat in augustus meer over het virus vertellen, roepen de fabrikanten op de update zo snel mogelijk vrij te geven. Voer dus de nieuwste update uit zodra u een melding krijgt. Dan weet u dat u weer veilig gebruik kunt maken van uw telefoon.

Het besturingssysteem Android is vaker het doelwit van criminelen. Tech-redacteur Rachid Finge adviseerde onlangs, nadat een ander lek bekend werd, dat gebruikers altijd goed moeten opletten.

Het bericht Android-lek geeft hacker toegang tot telefoon verscheen eerst bij Fraudehelpdesk.

Bron: Fraudehelpdesk.nl

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden