Is er verband tussen weinig slapen en overgewicht?

Foto: Voedingscentrum

Als je te weinig slaapt, voel je je waarschijnlijk niet uitgerust. Er zijn aanwijzingen dat je van te weinig slapen meer gaat eten en dat je aankomt. Het Voedingscentrum zet de onderzoeksresultaten over slapen en overgewicht op een rijtje.

slapen en overgewichtEen aantal studies bij volwassenen heeft aangetoond dat mensen die kort (minder dan vijf uur) slapen meer aankomen dan mensen die langer slapen. Uit sommige onderzoeken kwam naar voren dat ook de mensen die lang (meer dan negen uur) slapen meer aankomen. Er zijn daarnaast studies die geen verband vinden tussen de duur van de slaap en hoeveel deze mensen aankomen.

Bij kinderen en jongeren is vaker ontdekt dat korte slaap verband houdt met een stijging in gewicht. Mogelijk spelen veel tv-kijken en computeren hierin een rol.

De bovengenoemde onderzoeken zijn zogenoemde observationele studies. Omdat bij deze studies vaak uit wordt gegaan van aantal uren slaap en lichaamsgewicht die door de proefpersonen zelf worden gerapporteerd, zijn de resultaten minder betrouwbaar dan bij onderzoeken die gecontroleerd en in een laboratorium worden uitgevoerd.

Gecontroleerde onderzoeken

Onlangs is er een meta-analyse (overzichtsstudie) gepubliceerd van gecontroleerde slaaponderzoeken bij volwassenen, die wel in een laboratorium zijn uitgevoerd. Hieruit bleek dat kort slapen ervoor zorgde dat proefpersonen meer gingen eten, grotere porties kozen en meer honger hadden. In deze onderzoeken werden geen effecten van kort slapen gevonden op lichaamsgewicht. Deze onderzoeken duurden vaak kort, een paar dagen tot een paar weken. Het is niet bekend hoe lang het effect op de hoeveelheid die proefpersonen aten, aanhoudt en of op langere termijn er wel effecten op lichaamsgewicht te zien zijn.

Ook werd in deze onderzoeken gekeken naar energiegebruik en hormonen (ghreline en leptine) die te maken hebben met meer eten en aankomen, om te zien of dat kan verklaren waarom mensen aankomen door te weinig te slapen. Maar in deze meta-analyse werd er geen effect gevonden van slaap hierop.

Slaapgebrek als gevolg van overgewicht

Bij meer dan veertig procent van de mensen met een Body Mass Index (BMI) hoger dan dertig komt slaapapneu voor. De mensen hebben obesitas, oftewel ernstig overgewicht. Bij slaapapneu komt de ademhaling tijdens de slaap herhaaldelijk ten minste tien seconden tot stilstand. Overgewicht kan slaapapneu veroorzaken als het ademhalen wordt bemoeilijkt door vetweefsel rond de borstkas. Slaapapneu leidt tot slecht slapen met als gevolg slaperigheid overdag. Dat kan vervolgens leiden tot meer eten en nog meer overgewicht.

Conclusie

Kortom, er zijn aanwijzingen dat weinig slapen invloed kan hebben op je eetlust en wellicht daardoor op je lichaamsgewicht. De onderzoeken die tot nu toe gedaan zijn, geven hiervoor nog geen precieze verklaring.

Bron: Voedingscentrum - eerlijk over eten | Op de hoogte blijven van De Afvalrace Breda? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief en volg ons via Facebook en Twitter.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden