Reizigers moeten meer doen tegen treingeweld

Treinreizigers zouden mee kunnen helpen om het openbaar vervoer veiliger te maken voor NS-personeel. Het ov-personeel moet leren om de hulp van reizigers in te roepen.

Cursus

Dat zijn de belangrijkste conclusies in het rapport ‘Burgermoed, als oplossing voor onveiligheid in het openbaar vervoer’. Het rapport werd geschreven in opdracht van de Stichting Maatschappij en Veiligheid (SMV).

Volgens de stichting hebben proeven met personeel en met reizigers laten zien dat reizigers ook echt iets kunnen bijdragen als zij geleerd hebben hoe. SMV-voorzitter Pieter van Vollenhoven pleit voor het aanbieden van korte trainingen aan reizigers die willen bijdragen aan de veiligheid, vergelijkbaar met een EHBO-cursus. Dat meldt Treinreiziger.nl.

Treinconducteurs uitrusten met pepperspray en wapenstok vindt Vollenhoven geen goed plan. Dat zou ‘een verdere ongewenste terugtrekking van de politie’ tot gevolg hebben. “De aanpak van de agressie in de trein is een gedeelde verantwoordelijkheid van politie, openbaar vervoer en reizigers”, aldus van Vollenhoven.

Handen AF van NS personeel

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden