Augustus wespenmaand: tips om ze op afstand te houden

Foto: Lostinfog (CC BY-SA 2.0)

De wespenmaand is weer begonnen en volgens ongediertebestrijders neemt het aantal wespen alleen maar toe. Nieuws.nl heeft een aantal tips op een rijtje gezet om de stekende gevaartes op afstand te houden.

De bekende tips kennen we allemaal: rustig blijven en niet slaan. Maar welke huis-, tuin- en keukenmiddelen kunnen we uit de kast halen om wespvrij de zomer door te komen?

De Facebookcommunity Huishoud tips en keuken gaf een aantal tips. Zo houden wespen niet van kruidnagel. Plaats een schaaltje met kruidnagel op de tuintafel en de wespen komen niet meer in de buurt.

Je kunt er ook voor kiezen om een sinaasappel of een citroen door midden te snijden en daarin flink wat kruidnagels te steken. Of: ”zet een schoeltje met een gesnipperde ui buiten en wespen blijven gegarandeerd weg”, geeft Anja als tip op de website Oma Weet Raad.

Koffie

Daarnaast hebben wespen ook een hekel aan de geur van koffie. Plaats schaaltjes met koffie en steek de koffie aan zodat deze gaat branden. De geur van verbrande koffie houdt de stekende gevaartes op afstand.

Wespen zijn ook te verjagen met rook. Steek een of meerdere stokjes wierook aan op de plekken waar je last hebt van wespen. Wespen vinden ammoniak ook een erg vieze lucht. Dit is dus ook een goed middel om de insecten op afstand te houden, maar je moet er zelf wel tegen kunnen.

Ultrasoon geluid

Naast de huis-, tuin- en keukenspulletjes kun je ook overstappen naar zwaarder geschud. Er bestaan speciale apparaten die wespen verjagen met geluid. De apparaten laten een ultrasoon geluid horen dat niet of nauwelijks hoorbaar is voor mensen.

Daarnaast kun je preventief te werk gaan als je geen wespen in de buurt wil hebben. Laat geen zoetigheden of etenswaren liggen en draag geen zoete parfum. Kijk ook altijd in je glas drinken als je een slok neemt.

Toch gestoken?

Toch door een wesp gestoken? Het is belangrijk dat de plek uitgezogen wordt. Dit kun je zelf doen, slik het gif niet door. Er zijn ook speciale spuiten bij de drogist te krijgen om een wespensteek uit te zuigen. Om de pijn en de jeuk te verzachten kun je ammonium op de steek smeren. Een wespensteek kan een aantal dagen pijnlijk blijven.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden