10.000 fraudemeldingen in juli

Foto: Fraudehelpdesk.nl

In juli hebben bijna 10.000 particulieren en bedrijven bij de Fraudehelpdesk melding gemaakt van oplichting of een mislukte poging tot oplichting via het internet. Van deze grote groep zijn 278 slachtoffers 900.000 euro kwijtgeraakt.

Dupe aankopen webwinkels
De meeste mensen werden de dupe met aankopen op Marktplaats.nl en bij webwinkels. Wel vooruit betalen, maar niet leveren, is wat er gebeurt. De schade blijft meestal beperkt tot enkele tientjes. Het meeste geld gaat om in zogenoemde voorschotfraude. Gemiddeld 25.000 euro schade per geval. Eenentwintig slachtoffers betaalden 528.000 euro om een ‘erfenis’ te kunnen verkrijgen, een ‘winnend’ lot in een loterij te verzilveren of om een aspirant-geliefde op een datingsite uit de brand te helpen met een of andere smoes.

Identiteitsfraude
Identiteitsfraude maakte in juli twintig slachtoffers, die voor dik 170.000 euro de mist in gingen. Bij deze vorm van oplichting gaat het vaak om misbruik van persoonlijke gegevens (naam, adres, burgerservicenummer, geboortegegevens, loonstrookjes) waarmee aankopen worden gedaan, leningen worden afgesloten of panden worden gehuurd.

Bron: Fraudehelpdesk.nl

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden