Laagdrempelige adviezen voor veilig gebruik wifi

Foto: Fraudehelpdesk.nl

Bent u zich ook bewust van de mogelijke risico’s van het gebruik van (openbare) wifi, maar weet u niet hoe u draadloos internet veilig kunt gebruiken? Er is nu een gratis factsheet dat u kunt downloaden met daarin laagdrempelige adviezen voor veilig wifi-gebruik thuis en onderweg. Het document is gepubliceerd door het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), het centrale informatieknooppunt en expertisecentrum voor cybersecurity in Nederland.

Risico’s gebruik wifi
Wifi is natuurlijk bijzonder handig voor gebruikers. Nadeel is alleen dat de communicatie via radiosignalen door de lucht gaan en dat deze door kwaadwillenden kunnen worden afgetapt of beïnvloed. Dit betekent dat de inhoud van uw e-mails, uw surfgedrag en zelfs uw wachtwoorden kunnen worden meegelezen of gewijzigd door anderen.

Uitleg
Om veilig gebruik te maken van openbaar wifi adviseert het NCSC om altijd gebruik te maken van een zogeheten Virtual Private Network (VPN) om de eigen verbinding te beveiligen. Voor gebruik van wifi in huis adviseert het NCSC om WPA2-beveiliging met AES-encryptie in te stellen, in combinatie met een zo lang mogelijk wachtwoord. In het document wordt precies uitgelegd wat hier de voor- en nadelen van zijn.

U kunt de factsheet hier downloaden (PDF).

Bron: Fraudehelpdesk.nl

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden