Koepelgevangenis te koop: theater of omniversum?

Architectenbureau Van Aken wil een virtueel beleveniscentrum maken van de Koepelgevangenis in Arnhem. Vorige week is Koepelgevangenis uit 1883 in Arnhem te koop gezet. In 2013 werd de inrichting gesloten omdat het gebouw niet meer voldoet aan de eisen van deze tijd.

“Het plan is gebaseerd op het panoptische principe van de koepel: De bezoeker komt vanuit een tunnel binnen in het midden van de gevangenis en wordt daar geconfronteerd met een overweldigende digitale belevenis die de gehele koepel beslaat,” schrijft vakwebsite DeArchitect.nl dinsdag.

“Op een groot bolvormig wit scherm dat de contouren van de binnenplaats volgt, ziet hij wat er allemaal over hem te vinden is op internet en wat dus zijn plaats is in het virtuele universum.”

Een ander plan van bureau De Zwarte Hond, wil de verouderde gevangenis omvormen tot een cultureel centrum. De cirkelvorm van het gebouw leent zich goed als amfitheater. Daarnaast wil De Zwarte Hond veel aandacht voor energie.

Een koepelgevangenis is een door J.F. Metzelaar ontworpen gevangenis die bestaat uit een grote koepel. Het type gebouw werd ontworpen volgens het door de Brit Jeremy Bentham in 1791 bedachte panopticum-principe: vanuit het midden van het cirkelvormige complex konden de bewakers de gevangenen constant in de gaten houden. In Nederland zijn in de negentiende eeuw drie vrijwel identieke koepelgevangenissen gebouwd in Arnhem, Breda en Haarlem. Deze gaan allemaal dicht, die in Haarlem het laatste (in 2016).

De koepel in Breda is vooral bekend van de vier Nederlandse SS’ers die in 1952 wisten te ontsnappen uit deze gevangenis.

Altijd op de hoogte van het laatste Breda Nieuws? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief en volg ons via Facebook en Twitter.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden