Celstraf voor fraude en oplichting via phishingmails

Foto: Fraudehelpdesk.nl

Een professionele fraudeur, die al anderhalf jaar actief was met verschillende vormen van oplichting, is op 4 augustus veroordeeld tot een celstraf van 30 maanden. Deze uitspraak is dinsdag gepubliceerd. De 25-jarige man uit Delft heeft zich onder meer schuldig gemaakt aan het medeplegen van diefstal, valsheid in geschrift, het gebruik van valse documenten, oplichting en gewoontewitwassen. De schade die de man heeft veroorzaakt loopt in de tonnen.

Valse e-mails ICS Cards
De veroordeelde stuurde bijvoorbeeld een e-mail met een link naar een nep website van creditcardbedrijf ICS Cards. Hier werden slachtoffers verzocht gegevens in te vullen. Vervolgens werd door middel van het wijzigingsformulier het bankrekeningnummer gewijzigd naar een rekening van iemand die de man had geronseld, ook wel een geldezel genoemd. In een netwerk van fraudeurs had de nu veroordeelde man de taak om zoveel mogelijk bankrekeningnummers te verzamelen. Die konden worden gebruikt om te koppelen aan de creditcardaccounts. Vervolgens werd geld naar eigen rekeningen weggesluisd.

Grote sommen geld
Tijdens het onderzoek naar de man had de politie al allerlei spullen aangetroffen die duidden op fraude via bankpassen. Dit waren bijvoorbeeld tal van bankpasjes op verscheidene namen en van allerlei banken, plus de bijbehorende identifiers. Telkens leek op het eerste gezicht niks vreemds aan de hand met de saldo’s op de rekeningen. Toch bleken in de tussentijd steeds grote sommen geld bijgeschreven en weer afgeschreven te worden.

Behalve de opgelegde gevangenisstraf moet de man ook € 34.000,- schadevergoeding betalen aan verscheidene slachtoffers. Ook is een bedrag van iets meer dan € 174.000,- van hem ontnomen.

Lees hier meer over de uitspraak van de rechter.

The post Celstraf voor fraude en oplichting via phishingmails appeared first on Fraudehelpdesk.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen