Identiteit Nederlandse bedrijven onverminderd misbruikt op Alibaba.com

Foto: Fraudehelpdesk.nl

Op de internationale handelssite Alibaba.com wordt nog altijd op grote schaal de identiteit van Nederlandse bedrijven misbruikt. Op valse accounts met namen van Nederlandse bedrijven worden talloze producten aangeboden. Aan sommige valse profielen zijn complete namaaksites gekoppeld, opgetuigd door de fraudeurs om een betrouwbaar imago te creëren. Veel Nederlandse bedrijven hebben geen weet van hun illegale naamgenoot.

Fraudehelpdesk doet steekproef
Naar aanleiding van een reeks fraudemeldingen deed de Fraudehelpdesk een steekproef onder ´Nederlandse´ aanbieders op de website van Alibaba.com in de categorie zuivel. Van de dertig aanbieders van het populaire melkpoeder kon slechts van tien worden vastgesteld dat het ging om echte Nederlandse bedrijven. De overige twintig aanbieders wekten de illusie uit Nederland te komen, maar maakten gebruik van buitenlandse rechtsvormen als Ltd. en Bvba. Van negen van deze aanbieders kon worden vastgesteld dat ze de identiteit van een bestaand Nederlands bedrijf hadden gestolen, een score van bijna dertig procent.

Aanbetaling
Wie een bestelling plaatst bij deze frauduleuze adverteerders wordt meestal gevraagd een aanbetaling van 25 tot wel 50 procent te doen. Levering van de bestelde goederen blijft vervolgens uit. Ook op andere sites als ec21.com, Weiku.com en Ecplaza.net komen deze vormen van fraude voor. Zowel in geldbedragen als reputatie kan de schade voor Nederlandse bedrijven flink oplopen.

Voor € 153.790,- het schip in
Die kwalijke gevolgen ondervond Harry Romijn, eigenaar van Tropifood, een bedrijf gespecialiseerd in Aziatische voeding. Oplichters hadden vrijwel al zijn gegevens verzameld: BTW-nummer, Kvk-nummer, bedrijfsnaam, adres en zelfs een deel van de tekst uit zijn website. Daarmee zijn ze spullen gaan verkopen op Alibaba.com. Een Chinese man bestelde na uitgebreide controle van deze gegevens (zelfs de naamplaat van het bedrijf op het pand via Google-streetview) tien containers Heineken ter waarde van € 153.790,-, zogenaamd bij het bedrijf van Romijn. Dat geld wordt als verloren beschouwd.

“Het is natuurlijk schandalig dat dat kan gebeuren”, zegt Romijn. “De ING-bank weet bijvoorbeeld naar welke bankrekening dat geld is. Deze was niet op mijn bedrijfsadres gevestigd en dat weten ze, want ik ben er ook zelf klant. Maar ze doen niks”, reageert hij verbolgen. Alibaba.com heeft op verzoek van Romijn de pagina’s gesloten met de valse adverteerder, maar uit het verleden is gebleken dat deze snel opnieuw opduikt. Romijn: “Als wij een goede reputatie willen houden wat betreft internationaal zakendoen moet de Nederlandse overheid en de politie van dit soort zaken veel meer werk maken. Nu kunnen fraudeurs teveel hun gang gaan.”

Stucadoorsbedrijf
Opvallend is dat de oplichters weinig moeite doen om een Nederland bedrijf te zoeken dat bij hun handelswaar past. Zo kan het zijn dat de naam van een stucadoorsbedrijf wordt ingezet om levensmiddelen te verkopen. Ook de naam van een Nederlandse melkveehouder bleek hiervoor ingezet te worden.

The post Identiteit Nederlandse bedrijven onverminderd misbruikt op Alibaba.com appeared first on Fraudehelpdesk.

Bron: Fraudehelpdesk.nl

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden