Doe altijd aangifte als oplichters uw pc blokkeren

Foto: Fraudehelpdesk.nl

De politie raadt slachtoffers van zogeheten cryptoware of ransomware aan altijd aangifte te doen. Dit meldt het specialistische Team High Tech Crime (THTC) van de politie op Twitter. Wel kan het zijn dat u op het politiebureau een agent treft die niet bekend is met alle technische aspecten van deze vorm van criminaliteit.

Gijzeling van uw pc
Oplichters kunnen met speciale software uw bestanden op uw computer blokkeren. Tijdens deze gijzeling van uw computer kunt u niet langer bij uw foto’s of gebruik maken van de programma’s die op uw pc staan. Tegen betaling van ‘losgeld’ (ransom in het Engels) zeggen de criminelen toe uw bestanden weer te ontsleutelen. Dat is iets dat vervolgens lang niet altijd gebeurt.

‘Nieuw fenomeen’
Aangifte doen kan digitaal en door een afspraak te maken via het telefoonnummer 0900-8844. De politie raadt wel aan te vragen of het mogelijk is dat er een digitaal expert aanwezig is bij de aangifte. “Voor de politie is cybercrime een relatief nieuw fenomeen. Er wordt hard aan gewerkt alle collega’s er mee bekend te maken, ” schrijft de politie op Twitter.

Meer over oplichters

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen