Oude bekenden achter vacaturefraude slaan opnieuw toe

Foto: Fraudehelpdesk.nl

Een hardnekkige groep oplichters probeert opnieuw werkzoekenden in de val te lokken door ze, op het oog, een mooie baan te beloven. In de afgelopen jaren hebben ze vaker toegeslagen, telkens onder de naam van een bestaand bedrijf. Dit keer verschuilen ze zich achter de naam Morningstar. Ze hebben onder andere als doel via de gedupeerden geld wit te wassen.

Nepmail van Vacaturebank
De meeste mensen die door de ‘recruiter’ worden benaderd hebben via de website Vacaturebank.nl aangegeven dat ze op zoek zijn naar werk. De oplichters versturen vervolgens een nepmail onder naam van Vacaturebank met daarin een mooi aanbod voor een baan.

Geld wegsluizen
Een van de taken die bij de nieuwe baan hoort is het controleren van betalingen. Hiervoor vragen ze aan de sollicitanten ‘tijdelijk’ hun privérekening ter beschikking te stellen. In werkelijkheid worden flinke bedragen zwart geld via de bankrekening van de gedupeerde weggesluisd. Vaak komen ze pas achter de oplichting op het moment dat hun bankrekening is afgesloten omdat ze zich schuldig hebben gemaakt aan witwassen.

Al eerder actief
Uit onderzoek van de Fraudehelpdesk blijkt dat het om dezelfde oplichters gaat als die eerder soortgelijke fraude pleegden onder de naam NCO Group, Sutherland Global Services (SGS) en HGS Onderzoek. Een van de overeenkomsten zit in de naam die de oplichters gebruiken om met de nieuwe slachtoffers via e-mail te corresponderen. Bij meerdere bedrijven wordt de naam Cindy Arends gebruikt die HR-medewerker zou zijn.

Advies
Bent u benaderd door een bedrijf met soortgelijke handelswijze of door HR-medewerker die zegt Cindy Arends te heten? Laat het ons weten en bel naar 088 – 7867372.

Bron foto: B Rosen/ Flickr.com / CC BY-ND 2.0

The post Oude bekenden achter vacaturefraude slaan opnieuw toe appeared first on Fraudehelpdesk.

Bron: Fraudehelpdesk.nl

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden