Bedrijven en celebrities poot uitgedraaid via Wikipedia

Foto: Fraudehelpdesk.nl

Oplichters hebben enkele honderden kleine bedrijven en celebrities geld afhandig gemaakt met een smoes over het plaatsen van afgekeurde artikelen op Wikipedia. De oplichters deden zich voor als medewerkers van de online encyclopedie. Tegen een vergoeding van 400 dollar (€ 356,-) zouden zelfgeschreven artikelen, die eerst waren afgekeurd, alsnog op de site verschijnen.

Vrijwillige basis
Wikipedia is een encyclopedie die door een groot aantal auteurs op vrijwillige basis wordt geschreven. Wel wordt de inhoud van de berichten gecontroleerd. Berichten die foutieve of te sterk gekleurde informatie bevatten kunnen worden verwijderd.

Britse slachtoffers
De gedupeerden van de oplichting, waar de Volkskrant over schrijft, hadden ook een bijdrage voor de site geschreven. Vaak ging de tekst over hun bedrijf of, in het geval van de celebrities, over zichzelf. Onder de slachtoffers zitten veel Britse bedrijven en artiesten, maar ook een Grieks waterpark. Of er ook Nederlandse slachtoffers zijn is niet bekend.

De gebruikers van Wikipedia hebben inmiddels uitgebreid onderzoek gedaan, met als resultaat dat 210 artikelen en 381 valse accounts zijn opgedoekt.

Bron foto: Throwthedamnthing/Flickr.com, CC BY 2.0.

Bron: Fraudehelpdesk.nl

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden