NPO broedt op actieplan vluchtelingencrisis

Foto: NPO

Omroepen voeren momenteel druk overleg met de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) over een gezamenlijke aanpak of actie op radio en televisie rond de vluchtelingencrisis in Europa. Dit zei Shula Rijxman van de raad van bestuur van de NPO donderdag.

De NPO omarmt het initiatief van bekende Nederlanders die donderdag in een paginagrote advertentie in De Telegraaf oproepen om met elkaar iets te doen. ,,De schrijnende beelden van vluchtende mensen vragen om actie”, reageert Shula Rijxman van de raad van bestuur van de NPO. ,,Humaniteit en de publieke omroep zijn met elkaar verbonden. Als deze roep vanuit de samenleving opkomt, zijn wij vanzelfsprekend het platform om dit te ondersteunen.”

De NPO overlegt met omroepen op welke manier ze op radio en televisie kunnen bijdragen aan het initiatief van presentatoren, actrices, zangers, sporters en bestuurders, die in de advertentie aangeven dat ze niet passief willen toekijken. ,,Laten we vanuit samenleving en politiek samen optrekken. Laten we niet langer stil zijn maar alle wijsheid en compassie inzetten voor het bedenken van menswaardige oplossingen. Op ons mag een beroep worden gedaan”, zo valt in de oproep te lezen.

Onder de advertentie staan ruim honderd namen van onder anderen Linda en Johnny de Mol, Wendy van Dijk, Carice van Houten, Claudia de Breij, Pieter van den Hoogenband, Spike van DI-RECT, Henny Vrienten en oud-burgemeester van Amsterdam Job Cohen. Ook Rijxman behoort tot de ondertekenaars, evenals Henk Hagoort die bestuursvoorzitter is van de NPO.

Theatermaker en acteur Gable Roelofsen en advocaat Hendrik-Jan Biemond zitten achter de advertentie. Roelofsen zei donderdag in gesprek te gaan met de NPO: ,,We denken aan een soort 24-uurs actie waarin iedereen zijn zegje kan doen. Het zou mooi zijn als er ook aandacht voor komt op de televisie en radio. We hebben vrijdag gesprekken met verschillende partijen”, zei Roelofsen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden