Minder zout challenge: vervang zout door andere smaakmakers

Foto: Voedingscentrum

De meeste Nederlanders kunnen beter wat minder zout binnenkrijgen. Meer dan 6 gram zout per dag is ongezond. Het Voedingscentrum daagt jou uit: lukt het jou om een maand minder zout te eten?

Met het gratis online eetdagboek van het Voedingscentrum kun je zelf zien hoe veel zout je binnenkrijgt. Niet alleen wat je zelf toevoegt, maar ook het ‘verborgen zout’ in producten bijvoorbeeld sauzen als curry, ketjap of mosterd.

Hoe eet je minder zout?

basilicum

Het meeste zout komt uit voorverpakte producten. Als je daarin beter kiest, maak je al een grote stap. Bekijk om te zien hoeveel zout in een product zit het etiket. Daarnaast scheelt het als je zout of zoutrijke smaakmakers laat staan. Je kunt ze vervangen door (verse) kruiden.

Bekijk al onze tips

Waarom minder zout nodig?

Zout zorgt voor een hogere bloeddruk en dat is slecht voor je hart en bloedvaten. In Nederland zouden per jaar ongeveer 2.500 mensen minder overlijden aan hart- en vaatziekten wanneer Nederlanders maximaal 6 gram zout per dag zouden eten.

Lees meer over zout

Kassa over minder zout

eetmeter appHet  televisieprogramma ‘Kassa’ volgt 4 gezinnen die een maand lang minde rzout eten. Onze expert Astrid Postma-Smeets geeft tips en advies in de uitzending. Doe je mee? Vul dan de Eetmeter in. Probeer het vol te houden, ook na deze maand. Daarmee bewijs jij je hart en bloedvaten een grote dienst.

Succes!

Bron: Voedingscentrum - eerlijk over eten | Op de hoogte blijven van De Afvalrace Breda? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief en volg ons via Facebook en Twitter.

Reacties

Cookieinstellingen