Nieuw type gijzelingssoftware maakt stiekem foto van slachtoffer

Foto: Fraudehelpdesk.nl

Er is een nieuwe variant opgedoken van zogeheten ransomware, waarmee criminelen gegevens op een computer of smartphone gijzelen. Slachtoffers zijn gebruikers van een Android-smartphone die denken een porno-app te installeren. In werkelijkheid geven ze na installatie de controle over hun toestel in handen van criminelen.

Stiekem foto gemaakt
Zonder dat de gebruiker het door heeft maakt de app bovendien een foto van het slachtoffer, schrijft Security.nl. Vervolgens verschijnt er een melding in beeld dat een misdaad is begaan met daarin de foto van het slachtoffer, het land van de gebruiker, zijn IP-adres, netwerkaanbieder en apparaatgegevens. Pas als hij 500 dollar betaalt krijgt de gebruiker controle over het toestel terug, zo is althans de belofte. In werkelijkheid blijft de software actief en is het toestel onbruikbaar.

Alleen officiële stores aangeraden
De app wordt aangeboden buiten Google Play. Experts raden aan alleen via de officiële app stores applicaties aan te schaffen.

De criminelen proberen met het maken van de foto de kans te vergroten dat een slachtoffer betaalt. Eerder is dit ook geprobeerd bij een kwaadaardige app voor Windows-toestellen.

Bron foto: Georgie Pauwels/Flickr.com, CC BY 2.0.

The post Nieuw type gijzelingssoftware maakt stiekem foto van slachtoffer appeared first on Fraudehelpdesk.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen