Vier verdachten internationale cybercrime voor de rechter

Foto: Fraudehelpdesk.nl

Vier verdachten van internationale cybercrime moeten zich deze week bij de rechtbank in Rotterdam verantwoorden voor hun daden. Dat meldt het Openbaar Ministerie. Ze maken onderdeel uit van een groep die op alle continenten actief was en naar schatting minstens 2 miljoen euro heeft verdiend.

De verdachten deden cyberaanvallen met behulp van zogenoemde Trojaanse paarden om de beveiliging van banken te doorbreken. Computers van rekeninghouders werden besmet met malware en werden onderdeel van een botnet. Een botnet is een verzameling van geïnfecteerde computers die op afstand door criminelen bestuurd worden. Slachtoffers werden naar een nagebootste site van de bank geleid, waarop ze gingen internetbankieren. Daardoor konden de criminelen de gegevens onderscheppen. Ook mobiele telefoons van slachtoffers werden geïnfecteerd om sms-berichten van de bank te onderscheppen. Vervolgens werden uit naam van de slachtoffers geldtransacties gedaan.

De strafzaak bij de Rotterdamse rechtbank komt voort uit een internationaal onderzoek, waarin ook Oostenrijk, België, Finland, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk betrokken zijn. In de strafzaak kregen eerder al enkele tientallen geldezels een taakstraf, omdat zij hun bankrekening beschikbaar stelden aan de criminelen.

Bron: Fraudehelpdesk.nl

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden