Agressieve malware wijzigt pincode van smartphone

Foto: Fraudehelpdesk.nl

In de VS is een nieuw soort malware opgedoken die de pincode van een mobiele telefoon wijzigt. Hierdoor wordt het toestel onbruikbaar, tenzij een som geld wordt betaald. Het gaat hierbij om toestellen die draaien op het Android besturingssysteem.

Nietsvermoedende gebruiker
Als u de app op uw telefoon installeert vraagt hij om ‘administratieve rechten’. De app, genaamd Android/Pinlocker.A., krijgt hiermee toegang tot de basisgegevens van het toestel en daarmee ook tot de pincode. Veel gebruikers letten hier niet op en accepteren dit verzoek. De criminelen achter het programmaatje hebben een beveiliging ingebouwd waardoor het niet eenvoudig is het zomaar van uw telefoon te verwijderen.

Gijzelingssoftware
De app, waar beveiligingsbedrijf Eset over schrijft, valt onder de zogeheten ransomware. Dat is kwaadaardige software die stiekem op uw telefoon of computer wordt geïnstalleerd en vervolgens het apparaat gijzelt. Meestal verschijnt dan een waarschuwing in beeld die niet zomaar te verwijderen is. In sommige gevallen verdwijnt deze waarschuwing na betalen van ‘losgeld’. In veel andere gevallen blijft het toestel ook onbruikbaar na betaling.

Bron foto: Olivier Bruchez/Flickr.com, CC BY-SA 2.0.

The post Agressieve malware wijzigt pincode van smartphone appeared first on Fraudehelpdesk.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen