Laatste rage onder oplichters: stuur uw bankpas op

Foto: Fraudehelpdesk.nl

Ineens zijn ze daar in grote hoeveelheden: valse e-mailtjes in verschillende varianten met daarin de vraag of u uw verlopen bankpas wilt opsturen. Een van deze mails kreeg de Fraudehelpdesk in drie dagen tijd al bijna negentig keer doorgestuurd. Zowel de Rabobank als ABN-Amro waarschuwen voor deze praktijken. Natuurlijk is het advies deze nepmails te negeren, want anders kunnen uw gegevens én bankpas in handen van criminelen komen.

Fragment mail 'Rabobank'

(Een fragment uit een valse mail van de Rabobank).

Inhaken op actualiteit
Wie stuurt nou zijn bankpas op? Dat vraagt u zich wellicht af. Het lijkt ook erg onlogisch om te doen, maar dat is het toch niet helemaal. De oplichters haken in op boodschappen die daadwerkelijk van de bank afkomstig zijn over zaken die gaan veranderen. Zo wisselt de Rabobank momenteel de Random Reader om voor een RaboScanner. Klanten onthouden wellicht beter dát er iets gaat veranderen, maar vergeten wát precies. De criminelen maken van deze verwarring gebruik.

Helemaal nieuw is de oproep om bankpassen op te sturen overigens niet. In april verscheen een valse mail waarin SNS Bank-klanten werden opgeroepen hun pas op te sturen.

Fragment mail 'SNS Bank'

(Een fragment uit een valse mail van de SNS Bank uit april 2015).

Daders
Het feit dat dit type mails ineens opduikt kan er op wijzen dat er een dadergroep achter zit. Een andere mogelijkheid is dat afzenders van phishingmails elkaar goed in de gaten houden en dat het gaat om kopieergedrag. Wel vaker blijkt dat teksten van valse mailtjes van andere sites worden geplukt. Dat zijn bijvoorbeeld sites van banken of zelfs berichten van de Fraudehelpdesk.

Fragment mail 'ABN-Amro'

(Een fragment uit een valse mail van de ABN-Amro).

Het doel
In de mails staan linkjes naar valse websites. Hier worden mensen zogenaamd gevraagd hun nieuwe bankpas aan te vragen. Om te controleren om welke bankrekening het gaat moeten ze hierbij hun persoonlijke gegevens invullen. Vervolgens krijgen ze instructies over hoe ze de bankpas kunnen opsturen. Met de pas en de pincode van de gedupeerde hebben de criminelen natuurlijk vrij spel om geld afhandig te maken.

Advies
De Rabobank en ABN-Amro wijzen klanten er op dat de bank nooit zal vragen uw bankpas op te sturen. Als uw pas wordt vervangen kunt u uw oude pas doorknippen en weggooien. Het veiligst is dat u zowel de chip als de magneetstrip hierbij vernietigt.

Bron foto: Toni Blay/ Flickr.com, CC BY-NC-ND 2.0.

Bron: Fraudehelpdesk.nl

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden