Dagelijks 230 duizend nieuwe malware-varianten

Foto: Fraudehelpdesk.nl

De ontwikkeling van kwaadaardige software draait momenteel op recordtempo. In het tweede kwart van 2015 zijn maar liefst 21 miljoen nieuwe bedreigingen gedetecteerd. Dat zijn er gemiddeld 230 duizend per dag. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar is er een stijging van 43 procent.

Dat blijkt uit onderzoek van online beveiligingsbedrijf Panda, waar Emerce over schrijft. Volgens het rapport gaat het in de meeste gevallen om bekende malware-varianten die door criminelen telkens iets worden aangepast. Dit doen ze om te voorkomen dat anti-virusprogramma’s ze detecteren. Zogeheten trojaanse paarden (trojans) zijn in de meeste gevallen verantwoordelijk voor besmettingen van computers (76,25 procent). Ook zagen de onderzoekers een opleving van PUPs (Potentially Unwanted Programs). Deze waren verantwoordelijk voor 14 procent van alle besmettingen.

Dreiging van cryptoware
Panda waarschuwt ook voor de aanhoudende dreiging van cryptoware, aangezien cybercriminelen begonnen zijn oude technieken te hergebruiken. Het gaat bijvoorbeeld om het gebruik van macro’s in Microsoft Word. Criminelen laten het slachtoffer een onduidelijke foto zien, waarna ze uitleggen hoe de gebruiker de foto wél helder kan bekijken. Als het slachtoffer daar toestemming voor geeft, activeert hij een cryptolocker. Op dat moment wordt de computer vergrendeld.

Bron foto: Nick Royer/ Flickr.com, CC BY-SA 2.0.

Bron: Fraudehelpdesk.nl

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden