Hoe criminelen geld verdienen met nepmails van CJIB

Foto: Fraudehelpdesk.nl

Het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) wordt momenteel veelvuldig misbruikt in valse e-mails. Criminelen laten nietsvermoedende mensen betalen voor een boete die niet bestaat. De Fraudehelpdesk zocht uit hoe dat precies in zijn werk gaat.

Valse mails waar de naam van het CJIB in voorkomt zijn er in vele varianten. Vrijwel allemaal gaan ze over een openstaande boete die dringend betaald moet worden. Het geld gaat vervolgens niet naar het CJIB, maar naar criminelen.

Voor dit artikel is een e-mail nader bekeken die op die op 16 september is verstuurd. Belangrijk: de Fraudehelpdesk raadt zelf af om op links in dit soort e-mails te klikken. U loop hiermee risico dat kwaadaardige software op uw pc wordt geïnstalleerd.

‘Handige iDeal-link’
Wie de mail opent denkt dat hij te hard heeft gereden en daar een boete van € 103,50 voor moet betalen. De ontvanger wordt opgedragen het bedrag binnen drie werkdagen te voldoen. Het bericht bevat vervolgens een ‘handige’ link waarmee direct via iDeal betaald kan worden.


Nep website CJIB

Via de link komt u op een nagemaakte website terecht. Zie hier de officiële site van het CJIB. Op de nepsite is de huisstijl van het CJIB gekopieerd, inclusief logo van de Rijksoverheid, lettertype en kleurgebruik. Ook toont de site een uitleg over de opbouw van het bedrag van € 103,50. Verder is er de mogelijkheid op een knop te drukken die zegt ‘nu betalen’.

 

iDeal 3V Betaling

 

Dreigende taal
Opnieuw komt u op een pagina die het uiterlijk heeft van de CJIB-site. Hier wordt nog eens duidelijk gemaakt dat het menens is met de boete. Als u niet betaalt, dan kan dat gevolgen hebben voor de aanvraag van een hypotheek:

 

 

Anoniem met prepaid creditcard
De criminelen kunnen het geld niet simpelweg op hun eigen bankrekening laten storten, want dan zouden ze eenvoudig op te sporen zijn. Daar hebben ze iets op gevonden, namelijk de tussenkomst van een prepaid creditcard. Op de nepsite word gesproken over een ‘iDeal 3V betaling’. Ze doelen hiermee op een 3V Visa Voucher, een volkomen legale manier van betalen, met een groot voordeel voor de criminelen: het kan anoniem.

De ontvanger van de nepmail wordt dus gevraagd vanuit zijn eigen bankrekening via iDeal geld te storten op een prepaid creditcard. Deze card dient hij dan zelf even aan te vragen, iets dat in het geval van een 3V Voucher snel kan. Het verschil met een standaard  creditcard is dat vóór gebruik van de prepaid card eerst geld gestort moet worden. Bij een standaard creditcard wordt na gebruik het uitgegeven bedrag verrekend met de bankrekening.

Als de prepaid card is ‘opgeladen’ kan gedupeerde de betaling van de boete voltooien. Nietsvermoedend geeft hij de betaalgegevens van de 3V Voucher af, zoals dat op de site wordt gevraagd. Het geld wordt nu van de card overgedragen aan de criminelen. Deze kunnen met het 16-cijferige nummer van card, de vervaldatum en de veiligheidscode het geld van de card te cashen.

Waarschuwing CJIB
Het CJIB waarschuwt zelf ook tegen de vele valse mailtjes die onder de naam van de organisatie worden verstuurd. Op de site van het CJIB staan tips om te voorkomen dat u slachtoffer van deze fraude wordt.

The post Hoe criminelen geld verdienen met nepmails van CJIB appeared first on Fraudehelpdesk.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen