App Store doelwit malware-aanval

Foto: flickr

Voor het eerst is de App Store van Apple doelwit geworden van een grote malware-aanval. Dat melden diverse media. Volgens de NOS droegen ten minste 95 apps kwaadaardige software bij zich, voornamelijk in China. Apple heeft inmiddels verschillende apps uit de App Store verwijderd meldt nu.nl.

In China werden apps aangetroffen met kwaadaardige Xcodeghost-malware. Het lukte hackers om ontwikkelaars van apps te overtuigen dat ze gebruik maakten van een legitieme versie van Xcode, de software om apps voor iOS en Mac te bouwen. Het programma was echter besmet met kwaadaardige software, waardoor er een gemanipuleerde module in legitieme apps terecht kon komen. Waarschijnlijk is Xcode gedownload via onofficiële servers. Dit gebeurt omdat het downloaden van Xcode vanuit China naar het buitenland traag gaat.

Malware staat voor ‘malicious software’. Het is de verzamelnaam voor allerlei ongewenste, kwaadaardige programma’s zoals spyware, virussen, trojans, hijackers etc. De malware in de app-store lijkt niet heel gevaarlijk, maar probeert wel wachtwoorden te bemachtigen. Waarschijnlijk zijn relatief weinig mensen in Europa getroffen door de malware, omdat vooral Chinese apps werden besmet, meldt nu.nl.

Palo Alto Network heeft een lijst gemaakt met geïnfecteerde apps. De meeste apps op de lijst zijn niet te downloaden in de Nederlands App Store. Heeft u wel één van de apps op uw telefoon of tablet staan, verwijder deze dan.

Bron: Fraudehelpdesk.nl

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden