Thijs Kroezen is een Gelukkeling

Foto: Franziska Linders

Deze week maakte KWF Kankerbestrijding afdeling Veghel, tijdens de wijkhoofdbijeenkomst het resultaat bekend van de jaarlijkse collecte. Inclusief de al eerder verkregen opbrengst uit de Goede Doelen Week heeft gemeente Veghel € 18.453,35 bij elkaar gebracht dit jaar.

Ongeveer veertig wijkhoofden en tweehonderd collectanten wisten dit voor elkaar te krijgen. En waar doe je dat voor? Dat vertelde gastspreker Thijs Kroezen (21), freelance journalist en praatjesmaker uit Breda, met een behoorlijke dosis humor aan het publiek.

Nou ga ik dood

Al vijf keer versloeg hij kanker. De eerste keer dat er botkanker werd geconstateerd was Thijs veertien. “Elf september 2008 was
een rampdag”, begint hij zijn verhaal. Bij het tennissen kreeg hij ontzettend pijn en na ontstekingsremmers en fysiotherapie bleek Thijs botkanker te hebben. “In één keer is al je zekerheid weg. Nou ga ik dood, dacht ik.”

Draad oppakken

Hij kreeg chemo en een kaal hoofd, werd geopereerd en in eerste instantie leek de arm behouden te blijven. Later werd deze alsnog geamputeerd. “In juni 2009 ging ik de draad weer oppakken. Op 16 mei 2011 was ik terug bij af. Twee uitzaaiingen in mijn linkerlong. Alles stortte weer in.”

Alpe d’HuZes

Weer een operatie en ergens liet hij vallen dat hij wel mee wilde doen aan de Alpe d’HuZes. “Voor ik het wist zat ik in een team. Ik had niet eens een fiets! En maar één arm.” Het werd een ligfiets en Thijs fietste € 60.000,– euro bij elkaar. “Zo een mooie ervaring. Twee keer omhoog en het jaar daarop drie keer. Toen was ik weer terug bij af met weer een uitzaaiing.”

Lopen

“Ik snapte er niets van. Ik was toch net die berg opgefietst. Gelukkig hoefde ik geen chemo, wel weer een operatie. ” Fietsen was
er even niet bij. De operatie vond vijf weken voor de Alpe d’HuZes plaats. Toen ben ik maar gaan lopen in plaats van fietsen.” Tijdens de training voor weer een Alpe d’HuZes kreeg hij weer slecht nieuws. Toch fietste hij drie maal de berg op, waarna hij terug ging naar de arts.

Gelukkeling

Juli 2015. Weer foute boel. Ondertussen heeft Thijs er een gewoonte van gemaakt om de laatste dag voor de operatie te gaan lopen met familie en vrienden. Uiteindelijk liepen 250 man met hem mee voordat hij weer onder het mes ging. Toch noemt hij zich zeker geen pechvogel. Nee, hij is ‘een Gelukkeling’. “Na vijf keer ziek zijn geweest leef ik nog steeds. Ik heb geen pech, ik heb geluk.”

Bron: Veghel Nieuws

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen