Hoe de zaak tegen verdachten Coinvault-virus aan het rollen kwam

Foto: Fraudehelpdesk.nl

Vorige week werden twee verdachten uit Amersfoort aangehouden die verantwoordelijk worden gehouden voor aan groot aantallen besmettingen met het Coinvault-virus, een zogeheten cryptoware. Hoe kwam de zaak aan het rollen?

Maart 2015
Een man doet een melding van ‘grootschalige fraude’ bij de Fraudehelpdesk. De webserver van zijn bedrijf is besmet met het Coinvault-virus en bestanden op verschillende computers zijn versleuteld. Hij zou pas weer toegang krijgen tot de bestanden na betaling van losgeld. De man weet veel van computersystemen en hij slaagt er in het virus onschadelijk te maken. Hoewel zijn eigen schade beperkt is gebleven ziet hij de ernst van de situatie in. Hij neemt contact op met de Fraudehelpdesk.

De Fraudehelpdesk registreert de melding en raadt de man aan contact op te nemen met het Team High Tech Crime van de politie. Die starten een onderzoek onder de naam Kolthoorn.

Wereldwijd raken zo’n 1500 computers besmet met het virus. Getroffen gebruikers hebben geen toegang meer tot hun documenten of afbeeldingen. Slachtoffers komen met name uit Nederland, maar er zijn ook gedupeerden in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk. Tientallen mensen zouden losgeld aan het tweetal hebben betaald.

Beeldscherm bij Coinvault-besmetting

De mededeling die gedupeerden te zien krijgen nadat het Coinvault-virus is geactiveerd. (Bron foto)

Het Russische beveiligingsbedrijf Kaspersky stapt naar de politie met bruikbare informatie. Zo vond het bedrijf foutloos Nederlands in de code van de kwaadaardige software. Duidelijk werd dat er Nederlanders bij de cryptoware-aanvallen betrokken moesten zijn.

Maandag 14 september 2015
De politie houdt twee jonge mannen van 18 en 22 jaar aan in Amersfoort omdat ze verantwoordelijk worden gehouden voor tienduizenden cryptoware-aanvallen wereldwijd. Het Team High Tech Crime van de politie doet samen met het bedrijf Kaspersky verder onderzoek naar de verdachten achter deze aanvallen.

Bron foto: Holly Victoria Norval/Flickr.com, CC BY 2.0.

The post Hoe de zaak tegen verdachten Coinvault-virus aan het rollen kwam appeared first on Fraudehelpdesk.

Bron: Fraudehelpdesk.nl

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden