Plots een fraudeur na reactie op vacature ‘oppas gezocht’

Foto: Fraudehelpdesk.nl

Het geld dat oplichters verdienen met fraude kunnen ze niet zomaar op hun eigen bankrekening laten storten. Dan worden ze snel gepakt. Ze ronselen daar andermans rekening voor en misbruiken de eigenaren als geldezel. Er zijn tal van manieren om aan zo’n bankrekening te komen. Nietsvermoedende mensen laten reageren op een nepvacature is er een van.

‘Lieve betrouwbare oppas gezocht in Groningen’. Dat was de baan op vacaturesite Indeed.nl, waarop de persoon die zich bij de Fraudehelpdesk heeft gemeld reageerde. Op 25 augustus solliciteert ze en krijgt al snel een positieve reactie van de werkgever, Sandra genaamd.

Logische werkgeversvragen
Sandra stelt vervolgens volkomen logische vragen voor een aanstaande werkgever: Wat is je beschikbaarheid? Kun je je CV toesturen? En denk je dat je het oppassen goed kunt combineren met je studie? Ook vertelt ze over haar hobby hardlopen, dat ze in de Groningse wijk Laanhuizen woont en dat ze met haar man een evenementenbureau runt.

Wel heeft ze slechte ervaringen met een vorige oppas. Die heeft geld gestolen omdat ze schulden had. Daarom ontvangt Sandra graag een kopie van een identiteitsbewijs. En, om aan te tonen dat deze sollicitant niet ook geldproblemen heeft, vraagt Sandra haar een cent over te maken. Dat lijkt de sollicitant geen probleem en ze doet wat haar gevraagd wordt.

Vervolgens maken ze een afspraak om elkaar te ontmoeten. Wanneer de sollicitant aanbelt, blijkt dat de bewoners van het bewuste huis van niks weten. De Groningse straat waar ze hebben afgesproken: de Illegaliteitslaan.

Bankrekening geopend
Achter ‘de werkgever’ Sandra blijken een of meerdere oplichters schuil te gaan. Met de persoonsgegevens die de sollicitant verstrekt heeft, is een bankrekening geopend, op háár naam. Daar komt ze achter nadat de Fraudehelpdesk haar geadviseerd had navraag te doen bij Knab, de bank waar zij een cent naar heeft overgeboekt. Deze bank meldt vervolgens dat ze inderdaad rekeninghouder is.

Het aanmaken van een bankrekening bij Knab kan eenvoudig en snel online. Een kopie van een identiteitsbewijs, NAW-gegevens en het overboeken van 1 cent van een bankrekening op dezelfde naam blijken voldoende. Voor kwaadwillenden is het bovendien handig dat bij de aanvraag van een rekening gelijk kan worden aangegeven dat de post naar een ander adres gestuurd kan worden. Fraudeurs weten zo de hand te leggen op een bankrekening, inclusief pinpas en pincode.

Drie dagen nadat de rekening was geopend heeft de afdeling veiligheidszaken van Knab al ingegrepen door de rekening te blokkeren vanwege ‘geconstateerde onregelmatigheden’. Nadat de sollicitant contact opgenomen heeft met Knab is de rekening definitief gesloten. De correspondentie over de eerdere blokkade zal naar een (vals) ander e-mailadres zijn verzonden, waardoor nog geen contact tussen de sollicitant en de bank plaats had kunnen vinden.

Reactie Knab
Als reactie laat Knab het volgende weten: “We hebben een toegewijde afdeling Veiligheidszaken die ervoor zorgt dat dit soort identiteitsfraude zo min mogelijk voorkomt. Wanneer dit toch gebeurt wordt hier adequaat naar gehandeld.” Ook stelt de bank dat naar aanleiding van dit fraudegeval passende maatregelen worden genomen om het fraudeurs in de toekomst lastiger te maken het correspondentieadres hiervoor te misbruiken.

Het risico
Criminelen gebruiken online af te sluiten bankrekeningen om geld weg te sluizen. Ze kunnen een bankrekening hier maar een keer voor gebruiken, want deze wordt na ontdekking van frauduleuze geldstromen direct afgesloten. Voor personen op wiens naam zo’n rekening staat kan dit vervelende gevolgen hebben. Ze kunnen verantwoordelijk worden gehouden voor de feiten waar de bankrekening voor is misbruikt. Dat kan weer grote gevolgen hebben voor de mogelijkheden om van financiële diensten gebruik te maken. Het openen van een nieuwe bankrekening kan bijvoorbeeld erg moeilijk worden.

Advies Fraudehelpdesk
De Fraudehelpdesk adviseert nooit met een werkgever in zee te gaan als er geen sprake is geweest van echt persoonlijk contact. Wees bovendien terughoudend in het afgeven van identificerende gegevens zoals uw burgerservicenummer (BSN) of bankrekeningnummer. Doe dit alleen als het niet anders kan en het ook logisch is dat de tegenpartij hierom vraagt. Stuur eventueel een kopie van uw ID en schrijf er op voor welk doel en welke persoon het bestemd is. Maak ook uw BSN onleesbaar, het aanvragen van een bankrekening is dan bijvoorbeeld al onmogelijk. Boek ook geen geld over tijdens de sollicitatieprocedure, ook al lijkt het maar om een klein bedrag (een cent) te gaan.

Als u slachtoffer bent geworden van dit soort criminelen, neem dan de volgende stappen:

  • Doe aangifte. U kunt hiervoor een afspraak maken via 0900-8844, het landelijke telefoonnummer van de politie of bij het dichtstbijzijnde politiebureau. Voor een aantal misdrijven kan dat ook digitaal.
  • Maak melding bij het CMI.
  • Neem contact op met de desbetreffende bank.

Bron foto: Vlastimil Koutecký/Flickr.com, CC BY 2.0.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen