Longarts: ‘Verbied roken onder werktijd’

Foto: publiek domein

Als het aan longarts Pauline Dekker van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk ligt roken werknemers niet meer onder werktijd, ook niet in de pauzes. Het is volgens haar de taak van werkgevers om werknemers af te helpen van hun rookverslaving. ,,Dat hoort bij hun zorgplicht.”

Dekker vindt dat werknemers actie moeten ondernemen om ervoor te zorgen dat hun personeel stopt met roken. ,,Bied werknemers met ontwenningsverschijnselen nicotinepleisters of -tabletjes aan. Ga met ze in gesprek, bied rookstopbegeleiding aan”, zegt ze tegen het AD.

Uit onderzoek van PanelWizard onder vijfhonderd leidinggevenden blijkt dat zeven op de tien werkgevers zich niet bemoeien met het rookgedrag van hun werknemers. Ze vinden roken een privéaangelegenheid.

Dekker vindt dat werkgevers wel verantwoordelijk zijn voor het rookgedrag van hun personeel. ,,Werkgevers moeten stoppen met denken dat roken een vrije keuze is. Rokers zijn niet vrij, maar verslaafd. Een verslaafde moet roken. Door rookpauzes toe te staan en een rookhok te bouwen, faciliteren werkgevers een verslaving. Ze laten hun werknemers toch ook geen alcohol drinken of drugs gebruiken onder werktijd?”

‘Rokers zijn minder geconcentreerd’

Volgens de longarts heeft roken invloed op de werkprestaties. ,,Rokers zijn minder geconcentreerd, omdat de hoeveelheid nicotine in hun bloed een half uur na de sigaret weer afgenomen is. Dat zorgt voor ontwenningsverschijnselen.”

Door rookpauzes draaien de rokende werknemers ook minder werkuren. ,,Iemand die drie keer per dag tien minuten kwijt is met roken, neemt op jaarbasis drie weken extra vakantie.”

Dekker benadrukt dat rokers ook sneller ziek worden, waardoor ze niet in staat zijn om te werken. ,,Roken staat met stip op één als grootste ziekmaker. Rokers zijn anderhalf keer zo vaak en zo lang ziek als niet-rokers. Een op de vier sterft zelfs al voor zijn pensioenleeftijd aan de gevolgen van roken.”

Lees ook

Een rookverbod in de horeca, openbare ruimtes, in je auto, op je balkon en nu ook op je werk. Gaat dat te ver? Laat hieronder je reactie achter.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen