Jarenlange celstraffen voor cybercriminelen

Foto: Fraudehelpdesk.nl

Een viertal dat via internet grootschalige fraude heeft gepleegd, is veroordeeld tot jarenlange celstraffen. De mannen maakten deel uit van een wereldwijd netwerk dat naar schatting 2 miljoen euro wist buit te maken.

De fraudeurs besmetten allereerst computers van rekeninghouders met malware. Zodra de slachtoffers wilden internetbankieren werden ze naar een nagemaakte site van hun bank geleid. Op deze nepwebsite moesten zij allerlei gegevens invullen. Met deze gegevens werden vervolgens sms-berichten verstuurd, die de slachtoffers verleidden tot het installeren van kwaadaardige software op hun smartphones.

Die software zorgde ervoor dat sms-berichten, waarin de bank autorisatiegegevens (TAN-codes) verstuurt naar de klant, ongemerkt werden afgevangen en doorgestuurd naar de daders. Eenmaal ingelogd op de banksite van het slachtoffer konden zij met die gegevens ongemerkt geld overboeken.

De hierdoor gestolen bedragen werden overgeboekt naar rekeningen van katvangers, naar wisselkantoren voor elektronisch geld (zoals Bitcoins) en naar bedrijven, waar onder valse namen en adressen goederen werden besteld.

Twee van de vier mannen hadden een duidelijk groter aandeel in de fraude. Zij waren mede verantwoordelijk voor het ontwikkelen van de kwaadaardige software. Twee anderen komen vooral in beeld bij het innen van de overgeboekte geld. Alle verdachten hebben niet alleen geldbedragen gestolen, maar ook ondersteunende misdrijven gepleegd als (pogingen tot) oplichting, valsheid in geschrift of computervredebreuk.

De opgelegde gevangenisstraffen zijn lager dan de straffen die de officier van justitie heeft geëist. Met name de jeugdige leeftijd van de verdachten heeft hierbij een rol gespeeld. Ook omdat geen van de verdachten eerder voor dit soort feiten is veroordeeld viel hun straf lager uit. De opgelegde gevangenisstraffen bedragen 39 maanden, 36 maanden, 24 maanden en 24 maanden. Bij al deze straffen zijn telkens 6 maanden voorwaardelijk opgelegd.

Bron foto: No prime, No party/Flickr.com, CC BY-NC 2.0.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen