Etikettering opvolgmelk en peutermelk moet veel beter

Foto: Voedingscentrum

De etiketten van veel opvolgmelk- en peutermelkproducten voldoen vaak niet aan de wettelijke eisen. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Fabrikanten die de fout in gingen kregen in sommige gevallen een boete. De producten zelf kunnen wel veilig worden gebruikt.

opvolgmelkVan de onderzochte 66 producten opvolgmelk en peutermelk klopten 49 etiketten niet. Er waren vooral veel overtredingen voor claims. Met de babymelk (tot 1 jaar) bleek het beter gesteld. Van de 26 producten voldeden 4 etiketten niet aan de wettelijke regels. Een betere naleving van de etiketteringsregels is noodzakelijk, constateert de NVWA.

Lees meer over wat en hoeveel een baby mag drinken.

Wat zijn claims?

Fabrikanten mogen claims op de verpakking zetten om de gunstige effecten van het product of voedingsstoffen in het product onder de aandacht te brengen. Die claims moeten aan wettelijke eisen voldoen. Fabrikanten mogen dus niet zomaar iets op de verpakking zetten waarvan ze denken dat het beter verkoopt of goed klinkt, daar zijn regels voor. Toch houden fabrikanten zich daar lang niet altijd aan, stelt de NVWA.

Niet-toegestane vermeldingen zijn bijvoorbeeld:

  • ‘Bevat prebiotische vezels’ (op volledige zuigelingenvoeding)
  • ‘De bijzondere werking van borstvoeding inspireert merk X bij de ontwikkeling van onze flesvoeding’ (op opvolgvoeding)
  • ‘Ook bevat het de juiste hoeveelheid onverzadigde omega-vetzuren DHA en AA. Deze ondersteunen een normale hersenontwikkeling.’ (op peutermelk)

Wat doet de NVWA?

De NVWA houdt intensief toezicht op de etiketteringsregels op deze producten, ook omdat het hier gaat om een groep kwetsbare consumenten. Het opleggen van bestuurlijke boetes bij geconstateerde overtredingen van de regels heeft in sommige gevallen onvoldoende effect gehad. In die gevallen heeft de NVWA hardere maatregelen aangekondigd.

Consumenten kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum van de NVWA via de website of 0900-03 88. Lees meer over het onderzoek.

Bron: Voedingscentrum - eerlijk over eten | Op de hoogte blijven van De Afvalrace Breda? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief en volg ons via Facebook en Twitter.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden