Zes van Breda stappen naar Hoge Raad

De zogenoemde Zes van Breda gaan in cassatie tegen hun veroordeling door het gerechtshof in Den Haag voor de roofmoord op ‘oma Mok’ in Breda in 1993. Dat hebben hun advocaten Geert-Jan Knoops en Joost Loevendie woensdag na de uitspraak laten weten.

Knoops is ,,verbaasd” over de uitspraak en zegt dat de zes erg teleurgesteld zijn. Hij en Loevendie hadden vrijspraak verwacht. ,,We hadden zo gehoopt op eerherstel, dit moet een rechterlijke dwaling zijn”, aldus Knoops.

Hij wijst erop dat justitie zelf eerder twijfels uitte over de zaak, waarin de drie mannen en drie vrouwen in de jaren negentig zijn veroordeeld: de mannen kregen tien jaar cel en de vrouwen tot twee jaar. Ontlastende verklaringen waren niet in het dossier opgenomen. De Hoge Raad besliste dat de zaak opnieuw moest, zo meldt het ANP. Omdat het gerechtshof ze woensdag opnieuw heeft veroordeeld, stappen ze weer naar de Hoge Raad. De zes houden vol onschuldig te zijn.

Advocaat Knoops noemt het ,,verbazingwekkend” dat de rechters hebben volgehouden dat de bekennende verklaringen die door de vrouwen destijds zijn afgelegd niet vals waren. De vrouwen zeggen dat ze onder druk bekentenissen hebben afgelegd.

,,Het verhaal klopt gewoon niet´´, zegt de advocaat. ,,Dat ze pas laat zijn teruggekomen op hun verklaringen, betekent niet dat de oude verklaringen klopten”, aldus Knoops. Voor de rechters was het een van de overwegingen om niet te twijfelen aan het waarheidsgehalte.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen