Consument wordt graag op etiket gewaarschuwd over risico’s kip

Foto: Voedingscentrum

Al jaren staat op de verpakking van kip een melding om kippenvlees door en door te bakken om schadelijke bacteriën uit te schakelen. Maar zien mensen dit zogenaamde ‘waarschuwingsetiket’ en handelen ze ernaar? Uit onderzoek van het RIVM in samenwerking met het Voedingscentrum blijkt van wel.

Uit het onderzoek van het RIVM blijkt dat de meerderheid van de mensen (84%) het waarschuwingsetiket wel eens leest. 81% vindt de waarschuwing belangrijk en nuttig.

Waarschuwingsetiket

kip

Op het waarschuwingsetiket staat deze tekst: “Let op: geef schadelijke bacteriën geen kans. Zorg daarom dat deze bacteriën niet via de verpakking, uw handen of het keukengerei in uw eten terechtkomen. Maak dit vlees door en door gaar om deze bacteriën uit te schakelen.”

Keukenhygiëne

De meeste consumenten weten al veel over veilig omgaan met kip. Toch is er ook een kleinere groep waarbij de kennis achterblijft en die in de keuken minder hygiënisch werkt. Vooral voor die groep lijkt het waarschuwingsetiket zinvol. 22% van de respondenten geeft aan dat ze van plan zijn vanaf nu beter met rauwe kip om te gaan. Dat zijn vooral degenen die de meeste keukenblunders maken.

De onderzoekers geven ook aan dat een deel van de consumenten aangeeft niet op de hoogte te zijn van het advies om kip te bewaren bij 4 °C. Het zou volgens hen goed zijn om informatie over de juiste bewaartemperatuur toe te voegen aan het waarschuwingsetiket.

Waarom op kip?

Op rauwe kip kunnen schadelijke bacteriën voorkomen, zoals salmonella en campylobacter. Door veilig om te gaan met kippenvlees tijdens het kopen, koken en bewaren, verklein je het risico op een voedselinfectie. Kip door en door gaar bakken is belangrijk, want door het verhitten dood je bacteriën, ook de schadelijke.

Hoe ga je veilig om met kip?

Een paar belangrijke adviezen:

– Eet de kip op voordat de Te Gebruiken Tot-datum verstreken is.
– Spoel rauwe kip niet af onder de kraan en was het niet met azijn.
– Was altijd je handen met warm water en zeep na het aanraken van rauwe kip.
– Gebruik apart keukengerei (mes, snijplank) voor kip. Of was het meteen na gebruik met heet water en afwasmiddel af. Pas daarna kun je het nogmaals gebruiken , bijvoorbeeld om groente te snijden.
– Bak kip altijd door en door gaar.
– Bewaar kippenvlees afgedekt in de koelkast bij een temperatuur van 4° C.

Bron: Voedingscentrum - eerlijk over eten | Op de hoogte blijven van De Afvalrace Breda? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief en volg ons via Facebook en Twitter.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen