Steeds meer partijen willen fraude-autoriteit

Het plan voor de oprichting van een fraude-autoriteit krijgt steeds meer steun. SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen pleitte hier onlangs voor in de Tweede Kamer. Verantwoordelijk minister Van der Steur (V&J) gaf toen aan niks voor zo’n coördinerend fraudebestrijdingsorgaan te voelen. Gesthuizen krijgt nu bijval van VNO-NCW. De werkgeversorganisatie vindt zelfs dat er ‘haast mee moet worden gemaakt’.

“We verliezen het nu van de boeven. Jaarlijks gaat er minimaal 3,7 miljard euro verloren door fraude in het bedrijfsleven. Dat gaat ten koste van winst en werkgelegenheid”, stelt de ondernemingsorganisatie. In 2014 opperde het Verbond van Verzekeraars ook al voor een fraude-autoriteit.

1Overheid
Ook burgerplatform 1Overheid van Bernhard Welten steunt het plan. Bij de NOS laat Welten weten dat alle partijen nu ´als door een rietje naar een schilderij kijken’. “Je weet wat er dan gebeurt, je ziet maar een heel klein deel. We hebben iemand nodig die het hele schilderij kan overzien”, aldus de oud-hoofdcommissaris van de politie in Amsterdam.

Slachtoffers beter geholpen
Ondanks afspraken tussen bijvoorbeeld banken, politie en andere instanties, hebben veel fraudeslachtoffers moeite om snel de partij te vinden bij wie ze terecht kunnen. Aan de hand van een strak coördinerende, centrale organisatie zou een slachtoffer dan makkelijker geholpen kunnen worden. Ook zou er bijvoorbeeld bij banken op aangedrongen kunnen worden dat zij sneller actie ondernemen. Hierdoor krijgen slachtoffers een betere bescherming en worden daders eerder gestopt.

 

Bron: Fraudehelpdesk.nl

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden