Fototentoonstelling Hungry Planet geopend

Foto: Voedingscentrum

Fotograaf Peter Menzel (bekroond met twee World Press Photo Awards) en journalist Faith d’Aluisio hebben de Nederlandse eetcultuur in beeld gebracht voor hun beroemde internationale project Hungry Planet: What the world eats. De foto’s zijn tot 28 februari 2016 gratis te bezichtigen in het Fotomuseum in Den Haag. 

De nieuwe foto’s over Nederland portretteren drie gezinnen uit Berkel en Rodenrijs, Den Haag en Zutphen. Er wordt getoond wat de gezinnen in een week binnen- en buitenshuis eten. Vandaag hebben de  geportretteerde gezinnen hun eigen foto’s onthuld. Deze worden samen met 17 foto’s uit andere landen tentoongesteld. De serie is ontwikkeld op uitnodiging van het Voedingscentrum, ter gelegenheid van 75 jaar voedingsvoorlichting in Nederland.De tentoonstelling ‘Nederland aan tafel’ wordt aangeboden door het Voedingscentrum en is van 17 oktober 2015 tot 28 februari 2016 vrij toegankelijk in de lounge van het Fotomuseum in Den Haag.


Familie Leussink Marieke Bakkenes (45) en Laurens Leussink (41) met hun twee kinderen Isa (12) en Daan (9) uit Zutphen. Met hun eten van een doorsnee week in september. Met hun hond Doedel (3) en cavia’s Pukkie en Snuffie. Deze foto maakt deel uit van het Hungry Planet project van Peter Menzel en Faith D’Aluisio. De foto is ©Peter Menzel en de ondersteunende tekst en data zijn ©Faith D’Aluisio. www.menzelphoto.com.
Alex Case (35) en Niels Voeten (39) met hun tweeling James en Emily (5) uit Den Haag. Met hun eten van een doorsnee week in september. Deze foto maakt deel uit van het Hungry Planet project van Peter Menzel en Faith D’Aluisio. De foto is ©Peter Menzel en de ondersteunende tekst en data zijn ©Faith D’Aluisio. www.menzelphoto.com.


Feza Engizek (41) en Gülsah Bozbek (38) met hun twee kinderen Enez (9) en Selin (8) uit Berkel en Rodenrijs. Met hun eten van een doorsnee week in september. Deze foto maakt deel uit van het Hungry Planet project van Peter Menzel en Faith D’Aluisio. De foto is ©Peter Menzel en de ondersteunende tekst en data zijn ©Faith D’Aluisio. www.menzelphoto.com.

Dagelijkse keuzes

Waarin verschilt Nederland van andere landen in hun eet- en koopgedrag volgens de makers? “Nederlanders zijn bezeten van aanbiedingen.”, viel Menzel op tijdens de productie. Maar ook wat Nederlanders eten vindt het duo opmerkelijk. ”Werkelijk iedereen eet hier hagelslag op brood.” vertelt D’Aluisio.

Gerda Feunekes, directeur van het Voedingscentrum is erg tevreden met het eindresultaat en de spiegel die het mensen voorhoudt. “Door de portretten ga je je ook realiseren  welk effect een dagelijkse keuze heeft. Dat ene pakje drinken, die ene boterham met chocoladepasta. Als je het bij elkaar ziet, zie je pas echt hoe je eet. Dat zet je aan het denken over de keuzes die je als individu maakt voor je eigen gezondheid en die van de wereld.”

Bron: Voedingscentrum - eerlijk over eten | Op de hoogte blijven van De Afvalrace Breda? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief en volg ons via Facebook en Twitter.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden