Drukke avondspitsen door ingaan wintertijd

Foto: Publiek domein

De avondspitsen worden de komende week waarschijnlijk behoorlijk druk. Dat verwacht de VerkeersInformatieDienst (VID).

Automobilisten moeten er de eerste dagen na het ingaan van de wintertijd traditioneel aan wennen dat het donker is als zij van hun werk naar huis rijden. De wintertijd is afgelopen nacht ingegaan. De klok ging een uur terug, waardoor het ’s avonds vroeger donker is.

Vorig jaar stond er op de eerste donkere maandag een dikke 200 kilometer file. Dat is voor een maandag erg veel. Ook de rest van de eerste donkere week is het tijdens de avondspits altijd druk. Vooral de dinsdag springt eruit. De eerste donkere dinsdagavondspits leidde de afgelopen jaren soms zelfs tot meer dan 300 kilometer file.

Als het regent hebben de wintertijdspitsen nog meer de neiging uit de hand te lopen. Qua regenhoeveelheden lijkt het volgende week mee te vallen, maar helemaal droog blijft het niet. Vooral woensdag en donderdag is er kans op neerslag. Mocht de neerslag donderdag samenvallen met de avondspits, dan maken we ons op voor nieuwe records.

Ongelukken

Onderzoek van een paar jaar geleden van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) wees uit dat tijdens de gehele ‘donkere’ periode in het jaar meer verkeersdeelnemers slachtoffer van een ongeluk worden. Vooral voor voetgangers is het gevaarlijker bij verkeersdrukte in het donker.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden