Kwart werknemers beschimpt of geslagen

Foto: Yair Haklai / cc-by-sa-3.0

Werkgevers realiseren zich het vaak niet, maar veel werknemers, maar liefst één op de vier, krijgen jaarlijks te maken met verbaal of fysiek geweld. Bedrijven zouden meer moeten doen om hun medewerkers te beschermen.

1,6 miljoen werknemers in Nederland worden één of meerdere keren per jaar uitgescholden, bespuugd of mishandeld, met alle gevolgen van dien, blijkt uit onderzoek van TNO. 200.000 werknemers zijn zelfs vaak slachtoffer van geweld. Vooral zorgpersoneel, medewerkers bij woningcorporaties en winkelpersoneel zijn de dupe. Meestal gaat het om verbaal geweld, maar de gevolgen daarvan moeten niet worden onderschat. Zo ondervinden veel slachtoffers onder meer burnout-achtige klachten, meldt het AD.

2,9 miljoen extra verzuimdagen

Agressie en geweld leidt tot 2,9 miljoen extra verzuimdagen per jaar op de werkvloer. TNO-onderzoeker Seth van den Bossche spreekt van een groot probleem, dat gericht aangepakt moet worden.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken riep maandag in de Melkweg in Amsterdam zestien bedrijven op om samen te werken om het probleem aan te pakken. Hij verzocht onder meer NS, Hema, ING, GVB, Holland Casino om hun aanpak en ervaringen met elkaar te delen. ,,Het blijkt dat een goed gecoördineerde aanpak werkt; het aantal zwaardere incidenten neemt dan af. Dat vind ik bemoedigend en daar moeten we op voortborduren”, aldus Asscher.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden