Duurzaam eten en drinken steeds populairder

Foto: Voedingscentrum

Consumenten hebben in 2014 18% meer duurzaam voedsel gekocht dan in het jaar ervoor. De belangstelling voor duurzaam voedsel groeit het sterkst bij horeca en zorginstellingen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers uit de Monitor Duurzaam Voedsel.

top 5 duurzame keurmerkenHet gaat om een totaalbedrag van 2,6 miljard euro. Dat is een marktaandeel van 7% van al het eten en drinken dat verkocht wordt. Ondanks de economische crisis, groeit het marktaandeel sinds 2009 elk jaar. In het onderzoek is gekeken naar voedingsmiddelen met een keurmerk dat voor duurzaamheid staat en een onafhankelijke controle heeft.

Top 5 meest gekocht keurmerken

De vijf meest verkochte keurmerken zijn biologisch, Utz Certified, Beter Leven, Fairtrade/Max Havelaar en MSC. De verkoop van koffie, thee, eieren en dranken met een keurmerk stijgt het hardst. Voor koffie en thee was dat maar liefst 52% in 2014. De verkoop van duurzaam vlees en vis groeit niet.

Waar moet je op letten bij keurmerken?

De keurmerken helpen bij het kiezen voor meer duurzame producten. Keurmerken zijn meestal goed te herkennen aan een logo op de verpakking. Zo’n keurmerk moeten voldoen aan bepaalde eisen. Deze zijn per keurmerk verschillend. Je vindt de keurmerken op de verpakking of het schap, zoals bij verse groente.

Meer tips voor het checken op keurmerken

Wat kun je nog meer doen om duurzamer te eten?

Daarnaast kun je meer plantaardig gaan eten. Dat betekent dat je minder dierlijke producten als vlees en kaas eet. Deze producten zorgen voor veel CO2-uitstoot.

Meer tips om duurzamer te eten

Meer over het onderzoek

De Monitor Duurzaam Voedsel wordt door het LEI Wageningen UR uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken.

Bron: Voedingscentrum - eerlijk over eten | Op de hoogte blijven van De Afvalrace Breda? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief en volg ons via Facebook en Twitter.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen