Nieuwe technieken CEO-fraudeurs

Foto: Fraudehelpdesk.nl

De criminelen achter CEO-fraude verbeteren hun technieken, waardoor het lastiger wordt de oplichters te ontmaskeren. Ze gebruiken bijvoorbeeld methodes om het afzender e-mailadres te maskeren of zo te manipuleren dat het lijkt alsof het van het domein van het bedrijf zelf komt. Hierdoor lijkt het net alsof de e-mail die een medewerker van een financiële afdeling krijgt van de hoogste baas is. Deze CEO geeft een spoedopdracht voor een betaling. Het geld gaat vervolgens niet naar een klant, maar verdwijnt op een rekening van de criminelen.

Dat stelt het beveiligingsbedrijf PhishLabs en Security.nl schrijft er over. De criminelen tonen nu ook meer geduld in hun werkwijze. Waar ze voorheen een mail stuurden, inclusief betaalopdracht en bankrekeningnummer, bouwen ze nu een relatie op die uit meerdere mailwisselingen bestaat.

Ook gebruiken de criminelen nu vaker Amerikaanse bankrekeningen om het geld naar weg te sluizen. Dit waren eerder vooral Chinese rekeningen.

Tot nu zijn deze technieken vooral bekend in de VS. Volgens schattingen van de FBI hebben oplichters met deze vorm van fraude daar al voor 1,2 miljard dollar gestolen.

Bron foto: Aero Icarus/Flickr.com, CC BY-SA 2.0.

The post Nieuwe technieken CEO-fraudeurs appeared first on Fraudehelpdesk.

Bron: Fraudehelpdesk.nl

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden