Richtlijnen Gezondheidsraad belangrijk fundament nieuwe Schijf van Vijf

Foto: Voedingscentrum

Vandaag heeft de Gezondheidsraad het rapport Richtlijnen Goede Voeding 2015 overhandigd aan minister Schippers. Aan het Voedingscentrum de opdracht om deze voedingsadviezen te vertalen naar een voeding waar alles inzit wat het lichaam nodig heeft, en die aansluit bij de behoeften en gewoonten van verschillende doelgroepen.

De nieuwe richtlijnen van de Gezondheidsraad zijn gebaseerd op een grondige wetenschappelijke analyse van solide onderzoeken met betrekking tot de gezondheidseffecten van voedingsmiddelen. Hiermee geeft de Gezondheidsraad aan voor welke voedingsmiddelen overtuigende bewijskracht is dat ze het risico op veelvoorkomende chronische ziekten verkleinen. Denk aan bijvoorbeeld diabetes type 2, kanker en hart- en vaatziekten.

Nieuwe inzichten

Uniek aan de aanpak is dat de Gezondheidsraad adviseert over de gezondheidseffecten van voedingsmiddelen en niet op voedingsstoffenniveau. Daarnaast zijn er productgroepen opgenomen in de richtlijnen waar voorheen geen adviezen voor bestonden, zoals noten en peulvruchten. Het Voedingscentrum is blij met de nieuwe inzichten en bouwt de komende maanden voort op dit fundament richting de nieuwe Schijf van Vijf. Deze zullen we in het voorjaar van 2016 presenteren.

Wat betekent dit advies?

De Richtlijnen Goede Voeding bieden adviezen voor een aantal productgroepen. Sommige daarvan kunnen we meteen toepassen in ons dagelijks menu. In algemene zin stelt de Gezondheidsraad om meer plantaardige en minder dierlijke producten te eten. Dus meer groente, peulvruchten, noten, volkorengraanproducten en minder rood en bewerkt vlees. Consumenten kunnen nu al adviezen doorvoeren in hun eetpatroon.

Voor een volledige voeding moet je naast deze adviezen nog meer voedingsmiddelen gebruiken om voldoende vitamines, mineralen en energie binnen te krijgen. Dit alles komt samen in de Schijf van Vijf. Volg je de huidige Schijf van Vijf dan ben je heel gezond bezig.

De nieuwe Schijf van Vijf

Het Voedingscentrum gaat de nieuwe richtlijnen van de Gezondheidsraad in een zo kort mogelijke periode verwerken in een nieuwe Schijf van Vijf. De komende maanden zullen we de nieuwe inzichten  doorrekenen, en aanvullen met adviezen om tot een volwaardig voedingspatroon te komen.

Zo ontstaat een nieuwe Schijf van Vijf die conform richtlijnen en met inbreng van verschillende wetenschappelijke experts is gerealiseerd. We houden rekening met leeftijd, geslacht en zullen de nadruk leggen op een duurzaam eetpatroon, in het verlengde van een gezond eetpatroon. Daarnaast is er aandacht voor eetgedrag, persoonlijke voorkeuren en praktische toepassing van de adviezen.  Meer over dit proces

Bron: Voedingscentrum - eerlijk over eten | Op de hoogte blijven van De Afvalrace Breda? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief en volg ons via Facebook en Twitter.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden