Haal de Ja-Nee sticker voor je koelkast

Foto: Voedingscentrum

Bewaar je eieren nou het beste in of buiten de koelkast? En tomaten, druiven en broccoli? Consumenten twijfelen daarover. Om voedsel langer goed te houden, heeft het Voedingscentrum de Ja-Nee Koelkaststicker ontwikkeld, waarop je nog even kunt nakijken waar je 12 veel gebruikte producten ook alweer het beste bewaart.

De 1.2 miljoen stickers zijn van 9 tot en met 22 november 2015 in heel Nederland gratis verkrijgbaar in 1.300 filialen van supermarkten van Jumbo, Dekamarkt, Dirk, Plus en Coop. Daarnaast kun je hem bestellen in de webshop van het Voedingscentrum.

Gemakkelijk te verplaatsen

De Ja-Nee Koelkaststicker past op de meeste groentelades van een koelkast, of op de koelkastdeur. De statische sticker laat geen lijmresten achter en is dus gemakkelijk te verplaatsen.

Verspilling tegengaan

Door producten op de juiste manier te bewaren, blijven ze langer goed en zijn ze langer te gebruiken. Zo help je verspilling van voedsel tegen te gaan. Veel mensen denken dat vooral etenswaren worden verspild door boeren en supermarkten, maar de waarheid is dat consumenten de grootste verspillers zijn. Samen verspillen zij zo’n 40% van al het eten dat wordt weggegooid.

Koudebederf

Er is veel winst te behalen door groente, fruit en eieren op een juiste manier te bewaren. Bijvoorbeeld door appels wél in de koelkast te bewaren, win je 3 weken houdbaarheid. Tomaat, paprika, aubergine en komkommer moeten juist niet in de koelkast. Deze vruchtgroenten hebben last van zogenaamd koudebederf. Als ze bij een temperatuur 4 graden worden bewaard, gaan de cellen kapot, verliezen ze vocht en zijn ze gevoelig voor rotten. Dat geldt ook voor citroen, avocado en banaan. De sticker helpt consumenten met de juiste bewaarplek.

Meer tegen voedselverspilling

Het Voedingscentrum geeft Nederlanders tips om voedselverspilling te beperken: via onze digitale bewaarwijzer, tools voor in de keuken zoals het Eetmaatje, sociale media en via partners. Na het eetmaatje is deze koelkaststicker het volgende praktische hulpmiddel voor in de keuken.

Meer lezen

Bron: Voedingscentrum - eerlijk over eten | Op de hoogte blijven van De Afvalrace Breda? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief en volg ons via Facebook en Twitter.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden