´Toename verwacht in aanvallen met ransomware’

Foto: Fraudehelpdesk.nl

Het gevaar dat criminelen uw computer gijzelen met behulp van ransomware zal in 2016 verder toenemen. Het opnieuw toegang geven tot eigen bestanden op uw computer in ruil voor losgeld blijkt een zeer lucratieve inkomstenbron. Dat criminelen via anonieme netwerken en betaling via Bitcoins steeds beter anoniem kunnen blijven, stimuleert deze ontwikkeling. Hiervoor waarschuwt Intel Security in haar jaarlijkse prognose, waar de Telegraaf over schrijft.

Grote gevolgen
Zowel voor bedrijven als particulieren kan een besmetting met ransomware grote gevolgen hebben. Tekstbestanden, foto´s en andere documenten zijn door de versleuteling niet langer toegankelijk. Om weer toegang te krijgen is betalen van het gevraagde losgeld een optie. Maar vaak wordt dat afgeraden, want garantie dat u weer toegang krijgt tot de bestanden is er niet.

Preventie
Ransomware kan zich op allerlei manieren op uw computer nestelen. Een goede virusscanner kan mogelijk besmetting voorkomen. Ook doet u er verstandig aan zorgvuldig om te gaan met mailtjes van onbekende afzenders. Houd er tot slot ook rekening mee dat u ooit slachtoffer kunt worden van gijzelingssoftware. Maak regelmatig een back-up van uw bestanden op een externe harde schijf en koppel deze los van uw computer. Zo zijn deze bestanden onbereikbaar voor de kwaadaardige software.

Bron: Fraudehelpdesk.nl

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden