Gemeen norovirus slaat vooral toe in koude maanden

Foto: Voedingscentrum

Het norovirus is een gemene ziekmaker die veel voorkomt in de koude maanden. Bekend  zijn de uitbraken in zorginstellingen, scholen of cruiseschepen. Niet zelden raken dan tien tot honderden mensen tegelijk besmet. Maar het virus steekt ook thuis de kop wel eens op.

Het aantal uitbraken van voedselinfecties door het  norovirus is vorig jaar toegenomen, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu ( RIVM). Bij een uitbraak worden meerdere mensen tegelijk ziek.

Buikpijn, misselijkheid en braken

Klachten zijn onder meer buikpijn, misselijkheid en braken. Bij gezonde mensen gaan deze klachten na een paar dagen vaak vanzelf weer over. Voor kwetsbare groepen, zoals kleine kinderen, ouderen, en zieken, kunnen de klachten ernstiger zijn. Zij hebben meer kans op uitdroging. Het is vooral belangrijk om veel te drinken.

Niet alleen op cruiseschepen

Het norovirus grijpt snel om zich heen in een afgesloten omgeving, zoals een zorginstelling of een cruiseschip. Ook bezoekers, vaak onwetend van de risico’s, kunnen het verder naar buiten verspreiden. Het virus verspreidt zich namelijk vooral via mens-op-mens-contact. Als je een zieke aanraakt of in contact komt met zijn of haar braaksel, dan kun je al snel besmet raken. Je kunt het norovirus ook krijgen doordat iets in je omgeving besmet is (bijvoorbeeld een deurknop, bestek, een glas). De meeste besmettingen ontstaan zo, ongeveer een zesde van alle besmettingen ontstaan door besmet voedsel.

Verhit je eten

Je kunt je tegen het norovirus wapenen, door je handen vaak en goed te wassen en eten dat je zelf bereidt, door en door te verhitten. Doorbak vlees en vis goed, kook of bak je groenten tot ze goed gaar zijn en kijk vooral goed uit met schaal- en schelpdieren. Besmettingen met rauwe oesters komen veel voor. Nog een weetje: Of iets ingevroren is maakt niet uit, het virus overleeft kou.

Handen wassen

Vooral voor en na toiletbezoek is het belangrijk om je handen grondig te wassen; met zeep en stromend water. In ieder geval ook voor het koken, en voor je aan tafel gaat. En als je een zieke hebt aangeraakt.

Pas op met braaksel

Als je thuis een ziek familielid verzorgt of als je zelf ziek bent, pas dan op met het opruimen van braaksel. Via braaksel kun je namelijk heel gemakkelijk besmet raken. Gebruik het liefst plastic handschoenen bij het schoonmaken, en gooi de gebruikte dweil meteen in de wasmachine. Is er braaksel op beddengoed of kleding terecht gekomen, was het dan zo snel mogelijk uit, op 60 graden of hoger. Zo dood je het virus. Maak het toilet regelmatig van binnen en van buiten schoon met een chloorhoudend schoonmaakmiddel. Vergeet ook de spoelknop en de deurknop niet!

Bron: Voedingscentrum - eerlijk over eten | Op de hoogte blijven van De Afvalrace Breda? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief en volg ons via Facebook en Twitter.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden