Terug van weggeweest: waarzeggers in uw mailbox

Foto: Fraudehelpdesk.nl

Oplichting via waarzeggers is een eeuwenoud verschijnsel dat geregeld weer opduikt in een nieuw jasje. Ook nu.

Sinds juli van dit jaar ontvangt de Fraudehelpdesk valse mailtjes van melders met daarin de verhalen van waarzeggers. Vrouwen met namen als Mona Luisa en Laetizia beweren u geheel gratis van wijze raad te kunnen voorzien. In de eerste helft van 2015 ontving de helpdesk er geen. In de laatste maanden zijn het er zo’n dertig. Geen schokkend aantal, maar melders geven aan dat ze niet goed weten of de mails gevaarlijk zijn.

Nep chatgesprek
De mailtjes zijn er in meerdere varianten, zoals met verschillende waarzeggers, maar ook met tarotkaarten (kijk voor voorbeelden onderaan dit bericht). Opvallend is dat degene die op een link klikt, steeds in een namaak chatgesprek belandt. Elke keer dat u de site bezoekt begint de waarzegger hetzelfde ‘gesprek’:

Chatgesprek

Wat zit er achter?
Het doel van de mails is niet om uw toekomst te voorspellen. Dat blijkt al gauw als u het chatgesprek aangaat. De waarzegger is uit op uw persoonsgegevens. Niet om bijvoorbeeld geld van uw bankrekening te stelen, zoals bij phishing gebeurt. Doel is om de hand te leggen op uw e-mailadres, geboortedatum, geslacht en naam. De mensen achter deze sites hopen dat u deze via onderstaand formulier achterlaat:

Formulier

Die gegevens worden vervolgens aan een e-mailbestand toegevoegd, zodat de bedrijven achter dit bericht u met gerichte reclame kunnen bestoken. Dat is de reden dat u wordt gevraagd een vink te zetten bij de opmerking ‘Ik wens aanbiedingen van de partners van Laetizia te ontvangen’. U gaat op dat moment akkoord met een zogeheten opt-in. Wie die partners precies zijn en hoevaak u een ‘aanbieding’ kunt verwachten, is niet duidelijk.

Waarschuwing Britse fraudewaakhond
Hoewel ongevraagde reclamemails vervelend kunnen zijn, vallen deze recente mails met helderzienden in een lichte categorie van (meestal) ongewenste mails. Eerder heeft oplichting met waarzeggers via internet heeft vaak de kenmerken van zogeheten voorschotfraude gehad. Zelfverklaarde waarzeggers stuurden grote groepen mensen een mail met daarin de voorspelling dat er iets zeer belangrijks stond te gebeuren. Ook kon het zijn dat het nummer van een winnend loterijlot werd ingefluisterd. Om dit hele verhaal te horen werd van de ontvanger van de mail verlangd dat hij geld betaalde. Uiteindelijk bleef de gedupeerde met lege handen achter. De Britse fraudewaakhond Action Fraud waarschuwde hier in het verleden al voor.

Ontnuchterend
Voor de personen die toch graag meer willen weten over hun toekomst via Laetizia en Mona Luisa bevatten de algemene voorwaarden van de website nog een ontnuchterende mededeling:

Ontnuchterend

 

 

Voorbeeld 1
Voorbeeld 1

Voorbeeld 2
Voorbeeld 2

Voorbeeld 3
Voorbeeld 3

The post Terug van weggeweest: waarzeggers in uw mailbox appeared first on Fraudehelpdesk.

Bron: Fraudehelpdesk.nl

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden